Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lotyši vzdali hold legionárom, ktorí bojovali proti sovietskej armáde

V rámci každoročne pripomínaného Dňa légií sa v centre Rigy konala spomienková bohoslužba a pietny akt kladenia vencov.

Riga 16. marca (TASR) - Stovky Lotyšov sa dnes zhromaždili v metropole Riga, aby vzdali hold svojim krajanom, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali po boku nacistických jednotiek proti sovietskej armáde.

V rámci každoročne pripomínaného Dňa légií sa v centre Rigy konala spomienková bohoslužba a pietny akt kladenia vencov. Akcia tradične vyvoláva odpor početnej ruskej menšiny, ktorá aj dnes zorganizovala protidemonštráciu v blízkosti miesta osláv.

V uliciach Rigy sa rozmiestnili tisíce policajtov, aby zabránili násilným incidentom, ktoré sprevádzali túto udalosť v posledných rokoch.

Neoficiálny Deň légií má pripomínať pamiatku viac ako 100.000 padlých z radov príslušníkov "Lotyšskej légie" síl SS, bojujúcich v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka proti Červenej armáde.

Lotyši zdôrazňujú skutočnosť, že jeho legionári len bránili svoju vlasť pred sovietskou armádou, ktorej postup v roku 1944 spomalili za cenu obrovských strát. Podľa historikov sa však príslušníci légie spolupodieľali aj na vojnových zločinoch nacistov, vrátane masakier na bieloruskom a ruskom civilnom obyvateľstve.