Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lotyšská vláda schválila prijatie 250 utečencov v priebehu dvoch rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lotyšsko podobne ako krajiny V4 odmieta kvóty na rozdelenie utečencov medzi členské krajiny EÚ.

Riga 6. júla (TASR) - Lotyšsko je v priebehu dvoch nasledujúcich rokov pripravené prijať 250 utečencov. Rozhodla o tom dnes v Rige vláda tejto pobaltskej republiky pod vedením premiérky Laimdoty Straujumovej, aj keď iba hlasmi dvoch z troch koaličných strán. Pravicovo-konzervatívna Národná aliancia toto rozhodnutie nepodporila, informovali agentúry DPA a APA.

Lotyšský minister vnútra Rihards Kozlovskis hovoril v tejto súvislosti o "jednorazovom geste solidarity" a poznamenal, že prijatie utečencov je krátkodobým riešením. Za dôležité označil opatrenia, ktoré povedú k zníženiu počtu utečencov smerujúcich do Európy.

Lotyšsko, ktoré podobne ako krajiny Vyšehradskej štvorky odmieta záväzné kvóty na rozdelenie utečencov medzi členské krajiny Európskej únie, sa nemôže uzatvárať prijatiu utečencov, zdôraznil Kozlovskis. Pripomenul, že jeho krajina by mohla čeliť podobnému problému, ak by sa ďalej zhoršila situácia na Ukrajine. V prípade vlny utečencov z tejto krajiny by sa Lotyšsko tiež obrátilo na Európsku úniu, dodal.

Podľa zamietnutého návrhu kvót z Európskej komisie malo na Lotyšsko pripadnúť 517 utečencov.