Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lotyšské voľby podľa exit pollu vyhrala proruská strana

Na snímke staršia volička vhadzuje hlasovací lístok do urny vo volebnej miestnosti v Rige 6. októbra 2018. Foto: TASR/AP

K hlasovacím urnám podľa údajov volebnej komisie pristúpilo len 51,31 percenta voličov.

Riga 6. októbra (TASR) - Sobotňajšie parlamentné voľby v Lotyšsku zrejme vyhrala proruská sociálnodemokratická strana Centrum harmónie (SC). Vyplýva to z exit pollu, ktorý po skončení hlasovania zverejnila lotyšská verejnoprávna televízia.

Podľa prieskumu, vykonaného medzi voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností, získalo Centrum harmónie 19,4 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila aliancia dvoch prozápadných liberálnych strán Lotyšský rozvoj (LA) a Hnutie Pre!, za ktoré hlasovalo 13,4 percenta voličov, vyplýva z exit pollu.

K hlasovacím urnám podľa údajov volebnej komisie pristúpilo len 51,31 percenta voličov.

Víťazstvo proruského Centra harmónie sa všeobecne očakávalo, keďže toto hnutie vyhralo aj v dvoch predchádzajúcich voľbách 2011 s 2014. Ani raz sa mu však nepodarilo zostaviť vládu, pretože ostatné lotyšské strany s ním odmietli spolupracovať. SC podporujú prevažne príslušníci početnej ruskej menšiny, ktorá tvorí zhruba štvrtinu obyvateľov dvojmiliónového Lotyšska.

O kresla v 100-člennom parlamente sa uchádzalo viac ako 1400 kandidátov a 16 volebných koalícií, strán a hnutí.

Lotyšská polícia nezaznamenala priame alebo systematické pokusy o ovplyvnenie sobotňajšieho hlasovania. Preveruje však dve desiatky podozrení z možných volebných podvodov.