Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko dá 300 mil. eur do posilnenia hraníc s Ruskom a Bieloruskom

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

V utorok to schválila lotyšská vláda.

Riga 5. marca (TASR) — Lotyšsko plánuje v najbližších piatich rokoch investovať 303 miliónov eur do posilnenia ochrany svojich hraníc s Ruskom a Bieloruskom. Vyplýva to z plánov ministerstva obrany, ktoré v utorok schválila lotyšská vláda, uviedla agentúra DPA.

Tieto plány počítajú s výstavbou obranných štruktúr a opevnených pozícií pre vojakov pozdĺž východných hraníc. Vybudované budú aj rôzne prekážky, protitankové priekopy a sklady munície a mín.

Protitankové priekopy budú spevnené betónovými blokmi a ďalšími konštrukciami, napríklad takzvanými dračími zubami. Rozmiestnenie prekážok bude prispôsobené terénu s využitím aj prírodných daností – močiarov alebo lesov.

Tento krok je súčasťou úsilia o vytvorenie obrannej línie, ktorou pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva zabezpečia svoje hranice s Ruskom a jeho blízkym spojencom Bieloruskom pred prípadnými útokmi. Príslušnú dohodu uzavreli ministri obrany týchto troch susedných krajín v polovici januára. Obranná línia, s ktorou počítajú aj obranné plány NATO, sa má rozvíjať koordinovaným spôsobom, každá krajina ju však bude financovať z vlastných rozpočtových zdrojov.

Pobaltské štáty patria medzi najhlasnejších podporovateľov Ukrajiny, ktorá sa už vyše dva roky bráni voči agresii Ruska. Zároveň opakovane upozorňujú na potenciálnu hrozbu pre svoju bezpečnosť zo strany Moskvy.