Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Jazykové testy pre Rusov sú podľa lotyšského súdu v súlade s ústavou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ústavný súd zároveň uviedol, že požiadavka preukázať bežnú znalosť lotyšského jazyka na získanie nového povolenia na trvalý pobyt nie je neprimeraná.

Riga 15. februára (TASR) - Lotyšský ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že jazykové testy z lotyštiny pre Rusov, ktorí žiadajú o dlhodobý pobyt v tejto pobaltskej krajine, nie sú v rozpore s ústavou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ústavný súd zároveň uviedol, že požiadavka preukázať bežnú znalosť lotyšského jazyka na získanie nového povolenia na trvalý pobyt nie je neprimeraná. Predseda súdu Aldis Lavinš označil takéto právne ustanovenie za "jednoduchý prejav úcty cudzincov k Lotyšsku, jeho spoločnosti a kultúre".

Nariadenie vstúpilo do platnosti 1. septembra pre držiteľov ruských pasov, ktorí chcú naďalej legálne žiť v Lotyšsku. Musia preto požiadať o nové povolenie na pobyt a zároveň (až na niekoľko výnimiek) preukázať, že ich znalosť lotyštiny je dostatočná pre bežný život. Viacero etnických Rusov voči nariadeniu podalo žalobu pre nespravodlivé zaobchádzanie.

Lavinš informoval, že ústavný súd zohľadnil aj obavy o bezpečnosť krajiny a geopolitickú situáciu. Podľa neho môžu preto v Lotyšsku zostať len cudzinci, ktorí nepredstavujú hrozbu pre štát.

Lotyšsko v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu z februára 2022 zmenilo imigračné zákony a v rámci nich zmenilo aj jazykové požiadavky. Z približne 1,9 milióna obyvateľov Lotyšska má približne štvrtina ruský pôvod a do Pobaltia sa prisťahovali (resp. ich predkovia) ešte v sovietskej ére. Najmä tí starší nie sú lotyšskými občanmi, majú štatút tzv. neobčana, zatiaľ čo iní si ponechávajú ruský pas.