Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko odsudzuje kritické hlasy strednej Európy o sankciách

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevics Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí Lotyšska, ktoré preberá polročné predsedníctvo v EÚ, upozornil, že členské štáty únie by mali zastávať jednotnú politickú pozíciu voči Rusku.

Riga 8. januára (TASR) - Šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkevičs kriticky vníma postoje a slová niektorých štátnikov z krajín strednej a východnej Európy, podľa ktorých sú sankcie EÚ voči Rusku za jeho úlohu pri dianí na Ukrajine neefektívne.

Minister zahraničných vecí Lotyšska, ktoré preberá polročné predsedníctvo v EÚ, počas stretnutia s európskymi novinármi v Rige upozornil, že členské štáty únie by mali zastávať jednotnú politickú pozíciu voči Rusku, a to nielen v otázke sankcií, ktoré budú tohto roku prehodnocované, ale napríklad aj v otázke účasti lídrov na veľkolepej oslave 70. výročia konca druhej svetovej vojny, ktorú ruský prezident Vladimir Putin chystá na 9. mája v Moskve.

Rinkevičs začiatkom budúceho týždňa navštívi Moskvu v snahe nájsť spoločný priestor pre rokovanie a aj touto cestou zdôraznil, že lotyšské šéfovanie EÚ rozhodne nie je "protiruským" predsedníctvom.

V súvislosti s troma kolami sankcií, ktoré únia vlani uvalila na Rusko, minister spresnil, že ich treba vnímať ako dodatočný nástroj k politike EÚ vo vzťahu k Rusku. A dodal, že sankcie aj napriek niektorým spochybňujúcim hlasom štátnikov už dokázali svoju účinnosť a možno ešte aj dokážu, lebo hlavne ekonomicky zamerané reštrikcie nemajú okamžitý efekt.

Na otázku novinárov ako vníma kritické hlasy najvyšších politikov z Českej republiky, Maďarska či Slovenska, voči režimu sankcií, Rinkevičs uviedol, že nesúhlasí s takýmito názormi. Dodal, že iná možnosť pre EÚ než ako prijať sankcie nebola, pričom zdôraznil, že ich zmyslom nie je ekonomicky oslabiť Rusko alebo zmeniť politické pomery v Rusku, ale primäť Moskvu, aby konala v prospech ukončenia bojov na východe Ukrajiny.

Minister pripomenul, že EÚ nie je proti zmierneniu alebo zrušeniu platných ekonomických sankcií voči Moskve, čo je aj pozícia lotyšského predsedníctva, aby však k tomu došlo, musí nastať pokrok v situácii na východe Ukrajiny a musia sa implementovať a dodržiavať dohody z Minsku.

Rinkevičs na otázku, či sa prezident krajiny Andris Berziňš zúčastní na oslavách konca druhej svetovej vojny v Moskve, uviedol, že prezident sa ešte nerozhodol. Hlavy susedných štátov - Estónska a Litvy - už oznámili, že do Moskvy nepôjdu. Minister, v rámci získania jednotného politického postoja krajín EÚ, chce túto záležitosť predostrieť na rokovanie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti, ktorá zasadne v Bruseli 19. januára.