Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Pri požiari v lotyšskom nelegálnom hosteli zahynulo osem ľudí

Hasiči a záchranári zasahujú pri požiari nelegálneho hostela v lotyšskej metropole Riga, ku ktorému došlo v stredu skoro ráno 28. apríla 2021. Pri požiari zahynulo osem ľudí. Medzi obeťami sú aj cudzinci, informoval rižský starosta Mártiňš Staťis. Foto: TASR/AP

Lotyšský minister vnútra Sandis Ďirďens potvrdil, že požiarnici nevedeli od januára vykonať v hosteli rutinnú bezpečnostnú kontrolu.

Riga 28. apríla (TASR) - Osem ľudí zahynulo a deväť utrpelo zranenia pri požiari nelegálneho hostela v lotyšskej metropole Riga, ku ktorému došlo v stredu skoro ráno. Medzi obeťami sú aj cudzinci, informoval rižský starosta Mártiňš Staťis, ktorého cituje agentúra AP.

"Telá sú natoľko spálené, že zatiaľ nevieme určiť ich národnostnú príslušnosť. Ich identifikačné dokumenty zhoreli," povedal námestník náčelníka lotyšskej polície Andrejs Grišins, ktorého cituje agentúra AFP. "Koroneri a odborníci sa pokúsia zistiť ich totožnosť, budú však potrebné zdĺhavé DNA testy," dodal Grišins. Z budovy sa záchranárom podarilo evakuovať 24 ľudí, uviedla tlačová agentúra Baltic News Service (BNS).

"Tento hostel, ktorý sa nachádzal na šiestom poschodí štátnej budovy, bol nelegálny," napísal na Twitteri starosta Rigy Mártiňš Staťis po tom, ako navštívil miesto nešťastia. Prevádzkovatelia v ubytovni podľa miestnych úradov nedávno vykonali nepovolené renovácie.

Lotyšský minister vnútra Sandis Ďirďens potvrdil, že požiarnici nevedeli od januára vykonať v hosteli rutinnú bezpečnostnú kontrolu.

"Mali nainštalované hrubé oceľové dvere a našich požiarnikov nepustili dovnútra," povedal Ďirďens miestnym médiám. Úrady rozhodli, že túto nepovolenú ubytovňu zatvoria, požiar však vypukol, kým toto uznesenie stihli vykonať.