Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko za pomoci NATO sprevádzkovalo modernú leteckú základňu

Nové zariadenia na leteckej základni už počas tohto roka úspešne vyskúšali, a to v rámci dvoch cvičení NATO.

Brusel 25. septembra (TASR) - Na území Lotyšska dnes otvorili modernizovanú leteckú vojenskú základňu. K obnove základne Lielvarde vzdialenej asi 200 kilometrov západne od hranice s Ruskom a 50 kilometrov južne od Rigy, došlo aj vďaka finančným prostriedkom Severoatlantickej aliancie a v čase, keď je Lotyšsko znepokojené ruskými akciami na území Ukrajiny.

Na slávnostnom otvorení modernizovanej leteckej základne na mieste, kde sa v minulosti nachádzali bývalé sovietske základne, sa zúčastnil aj britský generál Adrian Bradshaw, zástupca veliteľa vojenských síl NATO v Európe.

Modernizácia vojenského letiska umožní Lotyšsku hostiť oveľa širšiu škálu lietadiel ako doteraz, vrátane vrtuľníkov s režimom nočného lietania. Letecká základňa je zameraná skôr na vojenské dopravné lietadlá ako na bojové lietajúce stroje.

Nové zariadenia na leteckej základni už počas tohto roka úspešne vyskúšali, a to v rámci dvoch cvičení NATO. Aliancia do tejto základne investovala približne 27 miliónov eur a Lotyšsko dalo na jej modernizáciu 55 miliónov eur.

NATO zabezpečuje operácie na kontrolu vzdušného priestoru všetkých troch pobaltských štátov - Estónska, Litvy a Lotyšska. Na monitorovaní vzdušného priestoru nad bývalými sovietskymi republikami sa pravidelne zúčastňuje 350 vojakov spojeneckých vzdušných síl z rôznych krajín NATO.

Litva a Estónsko už mali letecké základne schopné prijímať lietadlá vykonávajúce kontrolu vzdušného priestoru, v Lotyšsku môžu pristávať od dnešného dňa.

Rusko má najbližšiu vojenskú leteckú základňu vybavenú väčším počtom bojových vrtuľníkov v blízkosti mesta Pskov, asi 350 kilometrov od základne Lielvarde.