Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Lotyšský parlament stíha poslanca podozrivého zo špionáže pre Rusko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Začiatkom júna parlament zbavil Adamsonsa poslaneckej imunity, aby bolo možné jeho zatknutie a domová prehliadka.

Riga 10. decembra (TASR) - Lotyšský parlament vo štvrtok dal súhlas so začatím vyšetrovania Janisa Adamsonsa, bývalého ministra vnútra a poslanca opozičnej Sociálnodemokratickej strany Harmónia (SDPS), ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko. Na svojom webe o tom v piatok informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL).

Žiadosť generálnej prokuratúry v hlasovaní podporilo 60 poslancov, 18 bolo proti.

Začiatkom júna parlament zbavil Adamsonsa poslaneckej imunity, aby bolo možné jeho zatknutie a domová prehliadka.

Lotyšské médiá informovali, že Adamsons je podozrivý z toho, že počas posledných štyroch rokov odovzdával agentom ruských tajných služieb informácie týkajúce sa lotyšských zákonov, financií pre sektor obrany, situácie pozdĺž východných hraníc Lotyšska a postoja tohto pobaltského štátu k ruskému plynovodu Nord Stream 2 v Európe. Adamsons však akúkoľvek vinu poprel.

V 70. rokoch, keď bolo Lotyšsko sovietskou republikou, Adamsons vyštudoval vysokú námornú školu v Kyjeve. Od roku 1979 až do rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 slúžil v jednotkách sovietskej pohraničnej stráže na ruskom Ďalekom východe. Po získaní nezávislosti Lotyšska v roku 1991 pôsobil ako veliteľ pohraničnej stráže a ako minister vnútra. Je členom parlamentnej komisie pre obranu, vnútorné záležitosti a prevenciu korupcie.

Adamsonsovu spôsobilosť byť zákonodarcom už v minulosti spochybňovali iní politici, ktorí ho obviňovali zo služby v radoch KGB, keďže jednotky pohraničnej stráže počas sovietskej éry boli pod jej velením.

V Lotyšsku, štáte susediacom s Ruskom s takmer dvoma miliónmi obyvateľov, žije aj početná ruská menšina, ktorá tvorí okolo 25 percent obyvateľstva. Záujmy tejto menšiny už tradične háji práve SDPS. Ostatné politické strany si od nej udržiavajú odstup pre podozrenie, že napriek svojej proeurópskej orientácii má až príliš úzke väzby na Moskvu.