Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Česi by za prezidenta najviac chceli Jana Fischera a Jana Švejnara

Jan Fischer Foto: TASR/AP

Mandát českého prezidenta Václava Klausa vyprší až v marci 2013 a voľby jeho nástupcu sa uskutočnia zrejme v období január-február 2013.

Praha 11. apríla (TASR) - V prezidentských voľbách v ČR by si podľa výsledkov aktuálneho prieskumu agentúry Factum Invenio, o ktorých informovali tamojšie médiá, vybojovali v súčasnosti postup do druhého kola niekdajší premiér Jan Fischer s 23,2 percentami preferencií a bývalý neúspešný prezidentský kandidát Jan Švejnar so ziskom o šesť percent nižším.

Jan Švejnar
Foto: TASR/AP
S odstupom by za nimi nasledovali ďalší bývalý predseda vlády ČR a niekdajší neúspešný prezidentský kandidát Miloš Zeman (10 percent), šéf českej diplomacie, predseda koaličnej strany TOP 09 Karel Schwarzenberg (8,3 percenta), podnikateľ Tomio Okamura (7,9 percenta) a líderka mimoparlamentnej strany Solidarita Jana Bobošíková (7 percent).

Ešte menej preferencií majú v súčasnosti podpredsedníčka vládnej Občianskej demokratickej strany a šéfka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miroslava Němcová (5,6 percenta), sociálny demokrat Jiří Dienstbier (5,5 percenta), ľudovecká europoslankyňa Zuzana Roithová (4 percentá) a bývalý guvernér Českej národnej banky Zdeněk Tůma (3,6 percenta).

Výsledky prieskumu potvrdzujú doterajší trend a znamenajú ďalšie posilnenie postavenia dvoch vedúcich osobností rebríčka.

Keďže mandát českého prezidenta Václava Klausa vyprší až v marci 2013 a voľby jeho nástupcu sa tak uskutočnia zrejme v období január-február 2013, o reálnych šanciach na úspech v prvých priamych prezidentských voľbách v ČR vôbec je ešte predčasné hovoriť hlavne s ohľadom na fakt, že ešte nie je známy definitívny okruh kandidátov na najvyššiu ústavnú funkciu.