Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ľudia vyliečení z eboly môžu trpieť dlhodobými mozgovými problémami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výskumníci vyšetrili celkovo 82 obyvateľov západoafrickej Libérie, ktorí sa pred šiestimi mesiacmi vyliečili z nebezpečného vírusového ochorenia ebola.

Londýn/Washington 25. februára (TASR) - Pacienti, ktorí prekonali ebolu, môžu trpieť dlhodobými následkami v podobe mozgových problémov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vykonali vedci z amerického Národného inštitútu pre neurologické poruchy a cievne mozgové príhody (NINDS).

Výskumníci vyšetrili celkovo 82 obyvateľov západoafrickej Libérie, ktorí sa pred šiestimi mesiacmi vyliečili z nebezpečného vírusového ochorenia ebola. U väčšiny z nich diagnostikovali určitú formu "neurologickej abnormality" vrátane bolestí hlavy a svalov, straty pamäti a depresívnych nálad, informovala dnes britská televízia ITV.

Bolesťami hlavy a stratou pamäti pritom trpela až polovica skúmaných pacientov. U dvoch vyliečených sa prejavovali samovražedné sklony a jeden dokonca trpel halucináciami.

"Hoci bol vyhlásený koniec epidémie (eboly), ľudia, ktorí ju prežili, stále trpia dlhodobými ťažkosťami. Je pre nás dôležité vedieť, že tento vírus môže ovplyvňovať mozog v dlhodobom horizonte," uviedla jedna z autoriek štúdie Lauren Brownová.

Výsledky výskumu boli zverejnené v čase, keď v Británii už po tretíkrát hospitalizovali zdravotnú sestru Pauline Cafferkeyovú, ktorá sa vyliečila z eboly. Dôvodom boli bližšie nešpecifikované oneskorené komplikácie súvisiace s prekonaným ochorením.

Epidémia eboly v západnej Afrike, ktorá bola najhoršou v dejinách, si od decembra 2013 vyžiadala vyše 11.300 životov. Celkový počet nakazených presiahol hranicu 28.000.