Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Najmenej 29 ľudí zahynulo pri nálete na mliekarenský podnik v Jemene

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Nemocnice z provincii zúfalo potrebujú zdravotnícku pomoc," uviedol jeden zo zdravotníkov.

Saná 1. apríla (TASR) - Najmenej 29 zamestnancov zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri útoku na mliekarenský podnik na západe Jemenu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyjadrenia zdravotníkov.

Podnik v jemenskej provincii Hudajda zasiahla v noci nadnes bomba zhodená počas náletov vojenskej koalície, vedenej Saudskou Arábiou, na oblasť ovládanú povstalcami z hnutia húsíov.

"Nemocnice z provincii zúfalo potrebujú zdravotnícku pomoc, aby sa dokázali postarať o stúpajúci počet obetí," uviedol zdravotník pod podmienkou zachovania anonymity.

Podnik na spracovanie mlieka zamestnáva približne 3000 pracovníkov. Zasiahli ho spojenecké vojenské lietadlá, keď intenzívne bombardovali neďaleké stráže a stanovištia bojovníkov zo šiitského hnutia húsíov, informovali miestni obyvatelia.

Saudskoarabská televízia al-Arabíja obvinila z ostreľovania mliekarenského podniku práve húsíov, ktorí tak podnikli odvetu za koaličné bombardovanie ich vojenských stanovíšť.

Tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Ide o najnovší prípad civilných obetí odvtedy, čo Saudská Arábia a osem spojeneckých sunnitských arabských krajín začali pred týždňom vojenskú operáciu proti šiitským povstalcom-húsíom v Jemene.

V utorok 31. marca spojenecké vojenské lietadlá omylom zabili 15 civilistov pri náletoch proti kontrolnému stanovišťu húsíov v centrálnej provincii Ibb, ako uviedli miestni predstavitelia.

V predchádzajúci deň bolo pri nálete na utečenecký tábor na severozápade Jemenu zabitých najmenej 40 ľudí, väčšinou civilistov. Informovali o tom humanitárni pracovníci.

Saudskoarabi opakovane obvinili húsíov z umiestňovania svojej vojenskej výzbroje do obytných oblastí.

Saudská Arábia sa zaviazala, že bude s bombardovaním pokračovať dovtedy, kým nebude do úradu znovu dosadený jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí. To však zväčšuje hrozbu, že vznikne širší konflikt so šiitským Iránom, ktorý podľa všeobecnej mienky podporuje húsíov. Tí v súčasnosti ovládajú obrovské oblasti Jemenu.

Irán odsúdil intervenciu v Jemene vedenú Saudskou Arábiou.