Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ľudskopráve skupiny žalujú Holandsko za dodávanie dielcov pre F-35

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Žaloba sa týka dielcov pre F-35, ktoré sú uskladnené v Holandsku.

Haag 4. decembra (TASR) - Skupina organizácií na ochranu ľudských práv podala v pondelok žalobu na holandskú vládu za dodávanie dielcov pre americké stíhačky F-35 do Izraela. Holandsko sa tak podľa nich podieľa na porušovaní humanitárneho práva v Pásme Gazy. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Tieto stíhačky sa zjavne používajú nad Pásmom Gazy na letecké bombardovanie a podporu pozemných jednotiek," povedala právnička navrhovateľov Liesbeth Zegveldová. Žaloba sa týka dielcov pre F-35, ktoré sú uskladnené v Holandsku. Následne sa vyvážajú do niekoľkých krajín vrátane Izraela na základe platných dohôd o vývoze, uvádza AFP.

"Holandsko dodávkami dielcov do zbraní riskuje, že sa stane spolupáchateľom pri porušovaní medzinárodného humanitárneho práva,
" uviedla Dagmar Oudshoornová, riaditeľka holandskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International.

Holandská vláda v reakcii na obvinenia uviedla, že na základe súčasných informácií o nasadení stíhačiek F-35 v Izraeli nedokáže určiť, či sa používajú pri porušovaní humanitárneho vojnového práva. Holandské orgány zároveň informovali, že nie je jasné, či vôbec môžu zasahovať do dodávok patriacich pod aktivity Spojených štátov, v rámci ktorých USA posielajú dielce všetkým spojencom používajúcim F-35.

Predpokladá sa, že súd vydá verdikt približne o dva týždne.