Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ľudskoprávne organizácie: Izrael naďalej blokuje pomoc do Gazy

Palestínčania stoja v rade na jedlo v Rafahu v Pásme Gazy 23. februára 2024. Foto: TASR/AP

Juhoafrická republika v decembri podala na súde OSN žalobu na Izrael s tvrdením, že vo vojne proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy pácha genocídu voči Palestínčanom.

Jeruzalem 26. februára (TASR) - Ľudskoprávne organizácie Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) v pondelok obvinili Izrael, že naďalej obmedzuje humanitárnu pomoc do Pásma Gazy napriek predbežným opatreniam, ktoré v januári vydal Medzinárodný súdny dvor (MSD). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

AI a HRW tvrdia, že počet nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou vstupujúcich do Gazy sa od vynesenia rozsudku MSD v skutočnosti znížil zhruba o jednu tretinu.

"Izraelská vláda jednoducho ignorovala rozhodnutie súdu a v niektorých ohľadoch dokonca zintenzívnila svoje represie, vrátane ďalšieho blokovania život zachraňujúcej pomoci," uviedol riaditeľ HRW pre Izrael a palestínske územia Omar Shakir.

Juhoafrická republika v decembri podala na súde OSN žalobu na Izrael s tvrdením, že vo vojne proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy pácha genocídu voči Palestínčanom. Súd 17. februára zamietol žiadosť JAR o naliehavé opatrenia na ochranu mesta Rafah v Pásme Gazy.

MSD v januári vydal predbežné opatrenia, ktorými Izraelu nariadil urobiť všetko na zabránenie smrti Palestínčanov a ničeniu v Gaze. Žiadosti JAR, aby nariadil zastavanie vojenských operácií, súd nevyhovel.

Izrael páchanie genocídy v Gaze dôrazne popiera s tým, že cieli len na militantov Hamasu a robí všetko, čo môže, aby ušetril civilistov. Vyhnúť sa civilným obetiam je podľa neho náročné, pretože v rámci taktiky Hamasu sa ozbrojenci ukrývajú v civilných oblastiach.