Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ľudskoprávne organizácie: V Iráne počas týždňa popravili štyroch mužov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

IHR 3. júla oznámila, že Irán počas prvých šiestich mesiacov tohto roka popravil najmenej 354 ľudí vrátane šiestich žien.

Teherán 15. júla (TASR) - V Iráne počas uplynulého týždňa popravili štyroch väzňov za vraždy a trestné činy spojené s drogami. TASR o tom informuje na základe sobotňajšej správy Tlačovej agentúry aktivistov za ľudské práva (HRANA) sídliacej v USA.

HRANA s odvolaním sa na ľudskoprávne organizácie píše, že troch mužov popravili vo štvrtok vo väznici v provincii Kermán na juhovýchode Iránu. Dvoch z nich uznali za vinných z vraždy a tretí čelil obvineniam z drogovej trestnej činnosti.

Ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) predtým oznámila, že v stredu vo väznici v meste Ílám popravili ďalšieho muža. Obžalovaný bol zo zabitia manžela svojej sestry a dvoch policajtov.

IHR 3. júla oznámila, že Irán počas prvých šiestich mesiacov tohto roka popravil najmenej 354 ľudí vrátane šiestich žien. Až 206 z týchto osôb odsúdili za trestné činy v spojitosti s drogami.

Organizácia z dôvodu zvyšujúceho sa počtu popráv v Iráne vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby vyvinulo úsilie s cieľom zachrániť životy väzňov odsúdených v islamskej republike na smrť.