Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Ľudskoprávne skupiny obviňujú mjanmarskú armádu z násilia na ženách

Príslušníci moslimskej menšiny Rohingov, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mjanmarská armáda doteraz všetky obvinenia z útokov voči Rohingom a z ich vyháňania odmieta.

Dháka 16. novembra (TASR) - Dve ľudskoprávne organizácie obvinili vo štvrtok mjanmarskú armádu zo znásilňovania žien a dievčat a iného zneužívania v Jakchainskom štáte, odkiaľ v uplynulých mesiacoch do susedného Bangladéša ušli tisíce moslimov z etnika Rohingov.

Organizácia Save the Children na základe rozhovorov s rohinskými utečencami v Bangladéši informovala, že "získala znepokojivý obraz o systematických násilnostiach, znásilňovaní a násilnom vysťahúvaní", ktorému boli vystavení mnohí z účastníkov ankety. Agentúra AP dodala, že 60 percent respondentov boli deti.

Poznatky získané zo série interview s dievčatami a ženami, ktoré zažili alebo boli svedkami ukrutností spáchaných mjanmarskými vojakmi na príslušníkoch rohinskej menšiny, organizácia Save the Children vydala v správe nazvanej Hrôzy, na ktoré nikdy nezabudnem.

Svoju správu vo štvrtok zverejnila aj v Spojených štátoch sídliaca organizácia Human Rights Watch. Jej správa vychádza z rozhovorov s 52 rohinskými dievčatami a ženami, ktoré z Mjanmarska ušli do Bangladéša. V rozhovore 29 z nich uviedlo, že boli znásilnené mjanmarskými vojakmi.

Mjanmarská armáda doteraz všetky obvinenia z útokov voči Rohingom a z ich vyháňania odmieta. Priznáva, že v ozbrojených zrážkach moslimských povstalcov s vládnymi silami v Jakchainskom štáte prišlo o život 376 "teroristov". Tvrdí však, že vládni vojaci nikdy "nezaútočili na nevinných Bengálcov", ako v Mjanmarsku vládne úrady a budhistická väčšina nazývajú moslimských Rohingov.

Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milióna Rohingov. Táto indoárijská národnostná menšina moslimského vierovyznania čelí v prevažne budhistickom a z jazykového hľadiska väčšinovo sinotibetskom Mjanmarsku tvrdým perzekúciám. Od konca augusta pred nimi do susedného Bangladéša ušlo podľa odhadov 617.000 Rohingov.

V radoch budhistickej väčšiny v Mjanmarsku vládne presvedčenie, že Rohingovia sa do ich krajiny prisťahovali ilegálne z Bangladéša. V Mjanmarsku žijú už po niekoľko generácií, ale napriek tomu tam nemajú štatút národnostnej menšiny.