Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lufthansa bude musieť možno vyplatiť pozostalým odškodné 145 tisíc eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Príbuzní obetí by sa mohli vyššieho odškodného domáhať súdnou cestou, keď by mohli spochybniť procedúru, ktorou si Germanwings preverovala spôsobilosť Andreasa Lubitza na vykonávanie práce pilota.

Berlín/Marseille 27. marca (TASR) - Nemecká nízkonákladová letecká spoločnosť Germanwings bude musieť zrejme pozostalým po obetiach utorkového nešťastia vo francúzskych Alpách vyplatiť oveľa vyššie odškodné, ak sa dokáže, že si bola vedomá rizika, ktoré predstavoval zdravotný stav druhého pilota Andreasa Lubitza.

Lubitz podľa odhalení nemeckého denníka Bild trpel v roku 2009 vážnou depresiou, kvôli ktorej prerušil aj pilotný výcvik. Po návrate k výcviku pilotné skúšky síce urobil, ale trvale bol pod dohľadom lekárov a užíval lieky, o čom mal údajne aj záznam na svojej licencii pilota.



Podľa Montrealskej konvencie z roku 1999 sa žiadna letecká spoločnosť nemôže zbaviť zodpovednosti za smrť svojho cestujúceho. Za každého cestujúceho z airbusu, ktorý sa v utorok zrútil vo francúzskych Alpách, by tak Germanwings, resp. Lufthansa, mala v súlade s konvenciou vyplatiť po 145.000 eur (spolu takmer 21 miliónov eur).

Advokáti oboznámení s prípadom však predpokladajú, že nemeckej leteckej spoločnosti reálne hrozí, že sa bude musieť brániť pred obvineniami za nedbanlivosť, ktoré proti nej - zatiaľ len v médiách - už začali vznášať niektorí pozostalí i verejnosť dotknutých krajín.

Všetko o havárii lietadla vo francúzskych Alpách sa dozviete TU.


Príbuzní obetí by sa mohli vyššieho odškodného domáhať súdnou cestou, keď by mohli spochybniť procedúru, ktorou si Germanwings preverovala spôsobilosť Andreasa Lubitza na vykonávanie práce pilota.

"Urobil to schválne. Zabil 149 ľudí. To je zločin," uviedol dnes pre televíziu BFM TV Claude Driessens, brat jednej z belgických obetí. Upozornil, akú paniku, strach a hrôzu museli prežívať cestujúci, keď videli kapitána márne sa dobývajúceho sekerou do pilotnej kabíny, a boli si vedomí blížiacej sa smrti.