Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Lufthansa zažehnala dohodou s palubným personálom ďalšie štrajky

Na archívnej snímke z 16. marca 2017 letušky spoločnosti Lufthansa pózujú pre fotografiu pri príležitosti výročnej tlačovej konferencie spoločnosti v Mníchove. Foto: TASR/AP

Dohoda, ktorá bude platiť do konca roka 2026, stanovuje zvýšenie miezd pre takmer 19.000 zamestnancov o 17,4 percenta v troch etapách.

Frankfurt 11. apríla (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa uzavrela s palubným personálom dohodu o mzdách, oznámila vo štvrtok odborová organizácia palubných sprievodcov (UFO). Ukončila tým posledný z viacerých pracovných sporov v nemeckom leteckom sektore, ktorý niekoľkými štrajkami komplikoval dopravu. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Dohoda, ktorá bude platiť do konca roka 2026, stanovuje zvýšenie miezd pre takmer 19.000 zamestnancov o 17,4 percenta v troch etapách. Súčasťou dohody je aj jednorazový bonus na kompenzáciu inflácie vo výške 3000 eur.

Dohodu musia ešte schváliť hlasovaním členovia UFO. Odbory pôvodne požadovali zvýšenie platov o 15 percent, ale v rámci oveľa kratšej dohody trvajúcej len 18 mesiacov.

Posledný štrajk UFO bol 12. marca, kedy došlo k úplnému zastaveniu letovej prevádzky spoločnosti. Ovplyvnilo to približne 70.000 cestujúcich.

Tesne pred veľkonočnými sviatkami spoločnosť Lufthansa a odborová organizácia Verdi vyriešili mzdový spor medzi pozemným personálom spoločnosti pomocou arbitráže.

Samostatný mzdový spor týkajúci sa pracovníkov bezpečnostnej služby na letiskách, ktorých zamestnávajú súkromní dodávatelia na nemeckých letiskách, tiež viedol k niekoľkým štrajkom. Minulý týždeň sa prostredníctvom arbitráže taktiež dosiahol kompromis na urovnanie tohto sporu.

Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, v uplynulých mesiacoch zasiahlo množstvo štrajkov okrem dopravy aj v iných odvetviach vrátane štátnej správy a obchodných reťazcov. Zamestnanci, ktorých v posledných rokoch negatívne postihla inflácia a pandémia koronavírusu, požadujú vyššie mzdy, aby zvládali stúpajúce životné náklady.