Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách v Luhansku a Donecku zvíťazili súčasní vodcovia republík

Ščítavanie hlasov po voľbách v Doneckej ľudovej republike Foto: TASR/AP

Kyjev vyhlásil, že voľby sú porušením dohôd z Minska a narúšajú krehkú dohodu o prímerí medzi Ukrajinou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Luhansk 3. novembra (TASR) - Ústredné volebné komisie (ÚVK) oboch samozvaných republík na východe Ukrajiny dnes oznámili výsledky volieb najvyšších predstaviteľov oboch subjektov a poslancov "parlamentov", ktoré sa tam konali v nedeľu.

ÚVK v tzv. Doneckej ľudovej republike (DĽR) na základe sčítania všetkých vo voľbách odovzdaných hlasov informovala, že lídrom DĽR zostáva súčasný premiér Alexandr Zacharčenko, pretože svoje hlasy mu odovzdalo viac než 50 percent voličov. Podľa správ z dnešnej noci Zacharčenka volilo až 70 percent voličov.

V Donecku vyhralo hnutie vedené Zacharčenkom

Líder proruských rebelov v Donecku na východnej Ukrajine Alexander Zacharčenko počas rokovania tzv. kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku 5. septembra 2014.
Foto: TASR/AP
Vo voľbách do Ľudovej rady v DĽR zvíťazilo hnutie Donecká republika vedené Zacharčenkom. Na druhom mieste skončilo hnutie Slobodný Donbas.

Predseda doneckej ÚVK Igor Ľagin, ktorý dnes v Donecku oznámil výsledky volieb, súčasne vyzval Kyjev, aby sa "zmieril s výsledkami volieb", ako aj "s myšlienkou, že Donbas už nie je súčasťou Ukrajiny".

"Či (Kyjev) uzná alebo neuzná výsledky našich volieb - to je jeho problém. My sme si už vybrali," upozornil Ľagin.



Dodal, že po vytvorení ústredných výkonných orgánov sa v DĽR uskutočnia aj voľby do miestnych samospráv.

V Luhansku vyhral Igor Plotnickij

Igor Plotnickij
Foto: 112.ua
Voľby najvyššieho predstaviteľa tzv. Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vyhral Igor Plotnickij, ktorého kandidatúru podporilo 63,04 percenta voličov.

Vo voľbách do Ľudovej rady LĽR zvíťazilo Plotnickým vedené politické združenie Mier Luhančine, ktoré volilo 69,42 percenta voličov. Na druhom mieste skončil Luhanský ekonomický zväz s 22,23 percentami hlasov a na treťom mieste Ľudový zväz, ktorý podporili 3,85 percenta voličov.

Účasť na voľbách v LĽR bola podľa údajov ÚVK 68,70 percenta voličov.

Pozorovatelia volieb

Agentúra TASS zverejnila aj stanovisko ruských pozorovateľov, ktorí monitorovali nedeľňajšie hlasovanie v Donbase. Podľa nich boli voľby legitímne a Rusko by ich malo uznať.

Poslanec ruskej Štátnej dumy za stranu Spravodlivé Rusko Oleg Pacholkov uviedol, že bol už ako pozorovateľ na mnohých voľbách, ale "aby ľudia hlasovali tak aktívne (ako v Donbase), to nezažil ani v Rusku, ani v Európe".

Alexej Žuravľov, poslanec za stranu Vlasť, ktoré je súčasťou frakcie vládnej strany Jednotné Rusko, upozornil v rozhovore pre TASS na "paradox, keď USA a Západ odsúdili voľby v Donbase ešte pred tým, ako sa vôbec konali".

Predseda výboru Štátnej dumy pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov Leonid Sluckij uviedol, že "realita (počas volieb) bola nad očakávania". Podľa neho ľudia, ktorí v Donbase v nedeľu prichádzali voliť, boli presvedčení, že "sa začína písať nová strana dejín, spätá s pokojným životom a rozvojom". Uviedol, že voľby na východe Ukrajiny boli podľa jeho názoru transparentnejšie ako nedávne hlasovanie do ukrajinskej Najvyššej rady.

Taliansky poslanec Európskeho parlamentu Fabrizio Bertot, ktorý sa na voľbách v Donbase zúčastnil ako pozorovateľ, pre TASS uviedol, že systém hlasovania na východe Ukrajiny zodpovedal demokratickým pravidlám a bol v súlade so zákonom.

Voľby hláv a poslancov zákonodarných zborov DĽR a LĽR pre oba subjekty otvárajú možnosti pre dialóg s medzinárodnými inštitúciami, tvrdí Bertot. "Nemôžeme ignorovať politický význam týchto volieb," upozornil. Podľa jeho názoru nedeľňajšie voľby môžu byť východiskovým bodom pre začatie dialógu medzi Kyjevom a oboma republikami na východe Ukrajiny.

TASS informovala, že na voľbách v Donbase sa ako pozorovatelia zúčastnili predstavitelia USA, Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovenska a iných krajín.

Ako informovala agentúra TASS, ruské ministerstvo zahraničných vecí v dnešnom vyhlásení konštatovalo, že voľby sa uskutočnili za vysokej účasti voličov a dobrej organizácie hlasovania. Rusko zdôraznilo, že je potrebné brať do úvahy voľby a ich výsledok a na základe toho, ako aj v kontexte minských dohovorov, podniknúť aktívne kroky na začatie konštruktívneho dialógu medzi ústrednou vládou a predstaviteľmi Donbasu. Moskva je aj naďalej pripravená spolu so zahraničnými partnermi "konštruktívne pomáhať pri urovnávaní krízy na východe Ukrajiny".

Vláda v Kyjeve voľby na východe Ukrajiny označila za protizákonné, lebo hlasovanie podľa jej názoru protirečí minským dohovorom. Rovnaký názor má aj EÚ, ktorá už v nedeľu oznámila, že výsledky hlasovania v oboch regiónoch neuzná. Nedeľné voľby sú podľa nej prekážkou na ceste k mieru. Za protizákonné ich považujú aj USA, lebo okrem minských protokolov protirečia aj ukrajinskej ústave.


Nemecko: Uznanie volieb v Donbase Ruskom je nepochopiteľné

Nemecko dnes označilo za nepochopiteľné oficiálne vyhlásenia Ruska, že Moskva uznáva výsledky volieb najvyšších predstaviteľov a poslancov parlamentov dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny.

Steffen Seibert, hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, na dnešnej tlačovej konferencii v Berlíne uviedol, že Berlín považuje za nepochopiteľné, že oficiálne ruské miesta vyhlasujú, že Moskva rešpektuje a "dokonca až uznáva" výsledok "týchto tzv. volieb".

Seibert upozornil, že súčasný vývoj situácie na východe Ukrajiny vylučuje akékoľvek predčasné zrušenie ekonomických sankcií uvalených na Rusko po udalostiach, ktoré na jar tohto roku spustila anexia Krymského polostrova k Ruskej federácii. Hovorca nemeckej vlády súčasne pripustil, že ak sa situácia na ukrajinskom východe zhorší, môžu byť prijaté ďalšie sankcie.