Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Luhanskí a doneckí separatisti sa chcú spojiť a rozšíriť zónu bojov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Veľmi intenzívne sa dnes bojuje v okolí strategicky dôležitého mesta Debaľcevo.

Kyjev 26. januára (TASR) - Ukrajinská armáda prišla za posledných 24 hodín o sedem vojakov a ďalších 24 ich v bojoch s proruskými separatistami utrpelo zranenia. Veľmi intenzívne sa dnes bojuje v okolí strategicky dôležitého mesta Debaľcevo.

Ako informoval hovorca armády Volodymyr Polevoj, povstalci sústredene útočia na pozície ukrajinskej armády, pričom do bojov nasadzujú delostrelectvo, mínomety, granátomety a tanky. Ich cieľom je obkľúčiť Debaľcevo, ktoré leží na križovatke železnice a ciest spájajúcich dve bašty povstalcov - Doneck a Luhansk.

Okrem toho, ako pre agentúru RIA Novosti uviedol líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko, cieľom povstaleckých vojsk z Doneckej a Luhanskej oblasti je spojiť sa, čím sa rozšíri aj oblasť bojov.

Vládnym vojakom sa zatiaľ darí odrážať útoky na Debaľcevo, uviedol Polevoj. Armáda medzičasom oznámila, že boje o mesto si vyžiadali aj životy civilistov, pričom však ich počet nespresnila.

V dôsledku bojov je Debaľcevo bez elektriny, plynu a telefonického spojenia.

Polevoj tiež informoval, že Rusko, ktoré Ukrajina a Západ obviňujú z podpory východoukrajinských separatistov, posilňuje svoje letectvo dislokované na Krymskom polostrove.

Agentúra UNIAN v tejto súvislosti spresnila, že ukrajinská Rada pre národnú bezpečnosť a obranu (RNBO) zaregistrovala nárast preletov ruských bojových lietadiel v blízkosti administratívnych hraníc Ukrajiny s Krymom.

Krym až do vlaňajšieho marca patril Ukrajine, ale na základe sporných výsledkov kontroverzného referenda sa stal ďalším subjektom Ruskej federácie, čo len posilnilo separatistov na východe Ukrajiny v ich snahe odtrhnúť sa a pridať sa tiež k Rusku.

Východ Ukrajiny v týchto dňoch zažíva najprudšie boja od vlaňajšieho septembra, keď sa obe strany konfliktu dohodli na prímerí. Proruskí separatisti tvrdia, že do súčasnej situácie, keď sa boje stiahli z frontovej línie, boli "dotlačení" vládnymi silami, ktorým museli zabrániť v ostreľovaní "svojich" miest.

Kyjevská vláda vníma súčasnú situáciu na juhovýchode Ukrajiny ako obnovenie bojov, v ktorých od vlaňajšieho apríla prišlo o život viac ako 5000 ľudí. Západné zdroje, vrátane NATO, tvrdia, že separatisti dostávajú z Ruska materiálnu pomoc aj živú silu v podobe posíl a inštruktorov, čo Moskva rozhodne popiera.