Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Lukašenko chce pouličné hliadky proti extrémistickým zločinom

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko reční v bieloruskom Minsku v utorok 20. februára 2024. Foto: TASR/AP

Lukašenko povedal, že aj keď miera zločinnosti v Bielorusku klesá, krajinu ohrozujú zločiny extrémistickej povahy.

Minsk 21. februára (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyzval policajné a bezpečnostné orgány, aby v uliciach bieloruských miest organizovali hliadky s malými strelnými zbraňami a zaistili tak bezpečie ľudí. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy tlačovej agentúry Reuters.

"Ľudia by sa mali kedykoľvek cítiť bezpečne doma, v práci, na ulici," uviedol Lukašenko vo videu z utorkového stretnutia s vrcholnými bezpečnostnými orgánmi krajiny. Zverejnilo ho štátne médium Pul Pervovo, ktoré informuje o Lukašenkovej činnosti.

Lukašenko povedal, že aj keď miera zločinnosti v Bielorusku klesá, krajinu ohrozujú zločiny "extrémistickej povahy".

"Dnes je toto najdôležitejšia úloha v udržiavaní zákonov a poriadku – potlačiť činy gangstrov a zabrániť strate duší, ktoré celkom nechápu, prečo sa na ne zahraniční mentori zameriavajú," uviedol Lukašenko vo videu.

"Upozornil som ministerstvo vnútra, KGB, špeciálne služby, každého, prokuratúru – každého: musíme to dostať pod kontrolu. Naši chlapci z hliadok musia byť v uliciach... Hliadky musia byť ozbrojené malými zbraňami, aspoň pištoľami," dodal.

Bieloruský líder podporil vo februári 2022 inváziu Ruska na Ukrajinu tým, že umožnil Moskve využiť bieloruské územie na spustenie vojny, a vlani súhlasil aj s umiestnením ruských taktických jadrových zbraní vo svojej krajine, pri západnej hranici Ruska.

Minulý týždeň oznámil, že pri "protiteroristickej operácii" zadržali na hranici s Ukrajinou niekoľko "sabotérov" vrátane ukrajinských a bieloruských občanov a že podobné skupiny sú zadržané "dva-, trikrát týždenne".

Úrady v Bielorusku začali v januári vyšetrovanie skupiny 20 nezávislých analytikov a komentátorov, ktorí sú mimo krajiny, a obvinili ich zo sprisahania s cieľom uchopiť moc a podporiť extrémizmus.

Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, spustil nové prenasledovanie svojich odporcov. Predtým potlačil bezprecedentné demonštrácie ľudí proti voľbám v roku 2020, v ktorých podľa oficiálnych úradov Lukašenko zvíťazil, ale podľa oponentov boli zmanipulované.