Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Lukašenko: Delegácie normandskej štvorky vypili celé vedrá kávy

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vpravo) víta svojho ruského partnera Vladimira Putina pred začatím mierových rozhovorov o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015. Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes pricestujú do bieloruskej metropoly Minsk na mierové rozhovory o konflikte na Ukrajine s prezidentmi Ruska a Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Účastníci schôdzky o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ktorá sa dnes skončila v Minsku, počas vyše 16 hodín rokovania vypili "celé vedrá kávy",

Minsk 12. februára (TASR) - Účastníci schôdzky o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ktorá sa dnes skončila v Minsku, počas vyše 16 hodín rokovania vypili "celé vedrá kávy", vyhlásil dnes pred novinármi hostiteľ podujatia, bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Dodal, že hosťom ponúkli na jedenie pokrmy pripravené z vajec, syry, mliečne výrobky, "všetko ruskej a bieloruskej výroby a pôvodu".

Podľa agentúry BELTA si Lukašenko všimol, že experti z jednotlivých tímov si počas noci chodili pospať "na zmeny, aby mali čistú hlavu", lebo "tak to musí byť" pri uzatváraní závažných dohôd. Spresnil, že hlavní aktéri - nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska Francois Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin - nespali vôbec. "Oni sú jednoducho skvelí, vydržali ten maratón," uviedol bieloruský prezident.

Nespal ani samotný Lukašenko. "Ako by som mohol? Vari sa dá viesť vojna na svetovom bojisku bez nábojov? Mojou úlohou bolo dodávať strelivo, tak som ju aj plnil," vyhlásil Lukašenko s úsmevom v odpovedi na otázku, či plnil aj svoj nedávny sľub, keď sa pred novinármi zaviazal, že účastníkom mierových rokovaní o Ukrajine bude nosiť kávu, kým sa nedohodnú.

BELTA dodala, že Hollande a Merkelová sa na záver schôdzky v Minsku Lukašenkovi poďakovali za vytvorenie podmienok pre rokovania.

Najdôležitejším výsledkom schôdzky je dohoda o prímerí, ktoré na východe Ukrajiny začne platiť o polnoci zo soboty na nedeľu. Dohoda počíta aj s odsunom ťažkých zbraní zo súčasných pozícií a vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov, ako aj o opatreniach, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie na Ukrajine, vrátane ústavnej reformy.