Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Lukašenko varuje pred psychózou okolo vírusu, odporúča prácu na poli

Na archívnej snímke Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko, krajina so zhruba 9,4 miliónmi obyvateľov.

Minsk 19. marca (TASR) - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok odsúdil "psychózu", akú podľa jeho slov vyvolala pandémia nového druhu koronavírusu a varoval, že panika môže byť ničivejšia než samotná nákaza, píše agentúra AFP.

"Tento koronavírus nenazývam ničím iným ako psychózou a budem si za tým stáť," povedal Lukašenko podľa vyjadrenia svojej kancelárie na stretnutí vládneho kabinetu.

"Spoločne sme už prežili mnoho psychóz a vieme, k čomu viedli. Som si istý, že toto je len ďalšia psychóza, z ktorej budú mať niektorí úžitok a iným ublíži," povedal.

"Som si úplne istý, že viac môžeme trpieť pre paniku ako pre samotný vírus," dodal bieloruský prezident.

Lukašenko zároveň tento týždeň Bielorusom odporučil, aby zachovali pokoj a pracovali napríklad na poli. "Traktor vylieči každého. Polia vyliečia všetkých," povedal 65-ročný prezident.

Lukašenko zároveň vo štvrtok uviedol, že "prílišná karanténa" nefunguje, prisľúbil však, že bieloruské úrady budú testovať každého, kto prišiel do kontaktu s nakazeným. Bieloruskú vládu zároveň vyzval, aby pomohla približne 8000 Bielorusov, ktorí v dôsledku pandémie uviazli v zahraničí.

Bielorusko, krajina so zhruba 9,4 miliónmi obyvateľov, na svojom území dosiaľ eviduje 51 nakazených koronavírusom