Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Lukašenko:Bielorusko bude profitovať z bojových skúseností vagnerovcov

Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko 27. júna 2023. Foto: TASR/AP

Terčom najostrejšej kritiky zo strany Prigožina bol ruský minister obrany Sergej Šojgu, ako aj náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Minsk 27. júna (TASR) - Bielorusko bude mať prospech z bojových skúseností bojovníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí odišli do bieloruského exilu po nevydarenom pokuse o vzburu v Rusku, uviedol v utorok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Keď k nám prídu ich velitelia a pomôžu nám... (toto sú) skúsenosti. Prešli si tým. Povedia vám o zbraniach: ktoré fungovali dobre, ktoré nie. A o taktike... ako útočiť, ako sa brániť. Toto je neoceniteľné," povedal Lukašenko, ktorý vagnerovcom ponúkol azyl, na stretnutí s bieloruským ministrom obrany, uviedli tamojšie štátne médiá.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v sobotu nariadil svojim bojovníkom pochod smerom na Moskvu. V sobotu večer však oznámil, že im prikázal obrátiť sa späť do táborov po tom, ako Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy a ponúkol vagnerovcom azyl. Lietadlo spájané s Prigožinom malo v utorok pristáť v Minsku.

Terčom najostrejšej kritiky zo strany Prigožina bol ruský minister obrany Sergej Šojgu, ako aj náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.