Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lukšič: Pozvánka Čiernej Hory do NATO je úžasnou správou pre Balkán

Igor Lukšič. Foto: TASR-Vladimír Benko/MZVaEZ SR

Nasledovať budú prístupové rokovania a ratifikácia v parlamentoch členských krajín NATO.

Brusel 2. decembra (TASR) - Pozvánka Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie je "úžasnou správou" pre celý západný Balkán, vyhlásil dnes šéf čiernohorskej diplomacie Igor Lukšič.

Jeho slová zazneli krátko po tom, čo sa ministri zahraničných vecí členských krajín NATO dohodli v Bruseli na pozvaní Čiernej Hory do tejto vojenskej aliancie, aby sa tak stala jej 29. členom.

"Toto je naozaj veľký deň pre moju krajinu, verím, že zaslúžený," citovala Lukšiča agentúra DPA.

"Pozvanie Čiernej Hory je úžasnou správou aj pre západný Balkán, pre posilnenie jeho bezpečnosti a stability," doplnil minister.

Sľúbil, že Čierna Hora bude vytrvalo pokračovať v zavádzaní reforiem, napríklad pokiaľ ide o boj proti korupcii či zlepšenie obranného sektoru.

"Sme si plne vedomí toho, že táto pozvánka nie je zavŕšením procesu, ale jeho začiatkom... Sme odhodlaní neustále sa zlepšovať a neúnavne pracovať. Nie preto, aby sme potešili ostatných, ale aby sme zmenili našu spoločnosť k lepšiemu," dodal Lukšič.

Nasledovať budú prístupové rokovania a ratifikácia v parlamentoch členských krajín NATO.

Rusko však už dávnejšie varovalo, že prijatie Čiernej Hory do aliancie bude škodlivé pre európsku bezpečnosť a zvýši napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a NATO, poznamenáva DPA.