Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Lula da Silva opäť uviedol, že Izrael sa v Pásme Gazy dopúšťa genocídy

Na archívnej snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva prichádza na stretnutie v Berlíne. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že brazílsky prezident svojimi vyjadreniami prekročil červenú čiaru.

Rio de Janeiro 24. februára (TASR) - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v noci na sobotu opätovne uviedol, že Izrael sa v Pásme Gazy dopúšťa genocídy. Jeho podobné vyjadrenia z minulej nedele spôsobili diplomatickú roztržku medzi Brazíliou a Izraelom. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky agentúry EFE.

"To, čo robí vláda Izraela, nie je vojna, je to genocída," povedal Lula da Silva. Dodal, že dochádza k zabíjaniu detí a žien. Lula da Silva podľa svojich slov podporuje založenie slobodného a zvrchovaného palestínskeho štátu. "Kiež by tento palestínsky štát žil v harmónii s Izraelom," uviedol.

Diplomatická roztržka medzi Brazíliou a Izraelom sa začala po tom, čo Lula v nedeľu 18. februára počas summitu Africkej únie (AÚ) v Etiópii vyjadril presvedčenie, že prebiehajúci konflikt v palestínskej enkláve nie je vojnou, ale genocídou, a prirovnal to k tomu, keď "sa (Adolf) Hitler rozhodol zabíjať Židov".

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac si v reakcii na to predvolal brazílskeho veľvyslanca Frederica Meyera na stretnutie pri pamätníku obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme.

"Pokiaľ svoje výroky neodvolá a neospravedlní sa, je v Izraeli persona non grata," uviedol Kac s odkazom na brazílskeho prezidenta. V utorok šéf izraelskej diplomacie na platforme X označil Lulove vyjadrenia "bludy". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že brazílsky prezident svojimi vyjadreniami prekročil červenú čiaru.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri, pri ktorom podľa izraelských údajov militanti z tohto hnutia zabili približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael v reakcii na útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu, pri ktorej doteraz podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy zahynulo takmer 30.000 ľudí, tiež prevažne civilistov. Zranenia tam utrpelo ďalších približne 70.000 ľudí.