Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Luxemburčania hlasovali proti účasti cudzincov na voľbách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade úspešného referenda mohlo získať volebné právo približne 35.000 cudzincov spĺňajúcich stanovené podmienky.

Luxemburg 7. júna (TASR) - Obyvatelia Luxemburska dnes v referende odmietli návrh, aby sa desaťtisíce cudzincov žijúcich v tejto krajine mohli zúčastňovať na parlamentných voľbách. Návrh podporilo len 22 percent voličov, informovala agentúra Reuters.

Luxemburčania odmietli v referende aj návrh na zníženie vekovej hranice pre účasť na voľbách na 16 rokov, ako aj návrh na obmedzenie pôsobenia členov vlády na maximálne desať po sebe idúcich rokov.

Cudzinci v súčasnosti tvoria približne 46 percent populácie krajiny z 560-tisícovej populácie Luxemburska, ktoré je jednou z najmenších krajín EÚ.

Hlasovacie právo by podľa návrhu dostali cudzinci, ktorí majú bydlisko v Luxembursku minimálne desať rokov a ktorí sa už počas pobytu v krajine zúčastnili na komunálnych a európskych voľbách.

Ide väčšinou o občanov iných európskych krajín, prvenstvo však patrí Portugalčanom, ktorí predstavujú 16,4 percenta luxemburskej populácie.

V prípade úspešného referenda mohlo získať volebné právo približne 35.000 cudzincov spĺňajúcich stanovené podmienky.

Okrem liberálneho premiéra Xaviera Bettela sa za túto zmenu zasadzovali aj hlavní ekonomickí aktéri v krajine i predstavitelia občianskej spoločnosti.