Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Luxemburský minister J. Asselborn skritizoval Orbánovo strašenie ľudí

Jean Asselborn, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Orbán si zabezpečil tretie po sebe idúce funkčné obdobie po tom, čo pred voľbami viedol kampaň založenú na otvorenom démonizovaní migrantov v Európe, napísala tlačová agentúra AP.

Luxemburg 9. apríla (TASR) - Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn v pondelok vyhlásil, že Nemecko, Francúzsko a ďalšie krajiny by mali zvážiť opatrenia proti "nádoru", ktorým je úmyselné strašenie ľudí. Ministrova výzva prišla po nedeľných parlamentných voľbách v Maďarsku, v ktorých premiér Viktor Orbán a jeho nacionalistická strana Fidesz jasne zvíťazili.

Orbán si zabezpečil tretie po sebe idúce funkčné obdobie po tom, čo pred voľbami viedol kampaň založenú na otvorenom démonizovaní migrantov v Európe, napísala tlačová agentúra AP.

Asselborn podľa pondelkového vydania nemeckého denníka Die Welt vyhlásil: "Dnes je to Maďarsko a Poľsko; zajtra ďalšie štáty vo východnej a strednej Európe, či dokonca veľký zakladajúci štát EÚ, môžu prísť na chuť rozkladným hodnotám a úmyselnému strašeniu ľudí."

Minister dodal, že po maďarských voľbách "je rad na Nemecku a Francúzsku, ako aj na všetkých členských štátoch EÚ, ktoré situáciu nepokladajú za nedôležitú, aby na základe európskych zmlúv jednoznačne prispeli k zneškodneniu tohto nádoru na hodnotách".

Podľa výsledkov nedeľných parlamentných volieb v Maďarsku, po zrátaní 98,5 percenta odovzdaných hlasov, si Fidesz-KDNP (Kresťanskodemokratická ľudová strana) zabezpečili v 199-člennom zákonodarnom zbore 133 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu. Vládny blok mal dvojtretinovú väčšinu aj v období 2010-2014.

Jasné víťazstvo pravicovo-populistickej strany Fidesz dáva premiérovi Orbánovi silnú ruku v jeho zápase proti Európskej únii a domácim organizáciám na ochranu občianskych práv, uviedla AP.