Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Líbya: Podpísanie dohody medzi súperiacimi vládami opäť odložili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Líbyu sužuje násilie od zosadenia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom nestabilita krajiny prispela aj k migračnej kríze v Európe.

Tripolis 16. decembra (TASR) - Podpísanie dlho odkladanej mierovej dohody medzi súperiacimi líbyjskými frakciami presunuli na štvrtok vzhľadom na logistické problémy, oznámil dnes hovorca OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predstavitelia dvoch konkurenčných frakcií mali dnes podpísať dohodu podporovanú svetovou organizáciou, ktorou sa majú ukončiť niekoľkomesačné rozpory a odpor z radov zástancov tvrdej línie na oboch stranách. Dohoda vyzýva na zostavenie vlády národnej jednoty, ktorá by zastrešila obe paralelne pôsobiace vlády.

Jednou je medzinárodne uznaná vláda na východe Líbye, druhou samozvaná vláda, ktorá vlani prevzala kontrolu nad hlavným mestom Tripolis. Každú z nich podporujú ozbrojené milície. Otázkou zostáva, ako budú na zostavenie spoločného kabinetu reagovať práve tieto početné pozemné brigády.

Predsedovia oboch konkurenčných parlamentov sa v utorok stretli po prvý raz odvtedy, čo pred vyše rokom vypukla nová vlna bojov. Oba tábory však považujú iniciatívu OSN za zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny.

Niektorí západní diplomati tvrdia, že lídri oboch parlamentov sú hlavnou prekážkou podpísania dohody a v prípade podpísania dokumentu by sa mohli stať terčom sankcií.

Podobu novej vlády s pôsobnosťou v celej Líbyi sa podarilo určiť už v októbri po zdĺhavom vyjednávaní pod záštitou OSN, dohodnuté obsadenie postov však v znepriatelených frakciách zakrátko narazilo na odpor.

Líbyu sužuje násilie od zosadenia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom nestabilita krajiny prispela aj k migračnej kríze v Európe.