Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Situácia na východe Ukrajiny je pod kontrolou, ale stále napätá

Denis Pušilin Foto: TASR/AP

Ako v Kyjeve informoval hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, o život prišiel jeden vojak vládnych jednotiek a ďalší bol ranený.

Kyjev 21. apríla (TASR) - Napriek dohode o prímerí v uplynulých 24 hodinách pokračovali na východe Ukrajiny prestrelky medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Ako v Kyjeve informoval hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, o život prišiel jeden vojak vládnych jednotiek a ďalší bol ranený.

Boje sa odohrávali v blízkosti obce Pisky, ležiacej v blízkosti letiska v Donecku, ktoré začiatkom tohto roka po prudkých bojoch padlo do rúk separatistov.

Situáciu v oblasti konfliktu označil Lysenko za napätú, ale pod kontrolou. Spresnil však, že protivník zintenzívnil ostreľovanie, čo je stav, ktorý možno pozorovať od nedávnej pravoslávnej Veľkej noci. Obe strany sa odvtedy navzájom obviňujú z porušovania prímeria, ako aj z používania ťažkých zbraní, ktoré mali byť v súlade s minskými mierovými protokolmi stiahnuté z demarkačnej čiary.

Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) dnes obvinila Kyjev, že už nie je garantom minských dohôd a ústami predstaviteľa DĽR v tzv. kontaktnej skupiny Denisa Pušilina vyzvala Francúzsko a Nemecko - ako garantov minskej dohody -, aby "zabránili provokáciám Kyjeva."

Za provokácie Pušilin označil návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka adresovaný OSN a EÚ, aby sa na východe Ukrajiny začala medzinárodná operácia na podporu mieru a stability. Pušilin pripomenul, že tento návrh nepodporili ani účastníci poslednej schôdzky v tzv. normandskom formáte, teda aj za účasti predstaviteľov Francúzska a Nemecka.

Za prípravy na vojnu Pušilin označil aj nedávnu prítomnosť zástupcov kancelárie vojenského atašé veľvyslanectva USA v oblasti Donbasu, ako aj výcvik, ktorý ukrajinskej Národnej garde poskytujú americkí inštruktori.