Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

M. Barnier a S. Barclay: Dohoda s EÚ o brexite je ešte stále možná

Hlavný vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre brexit Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Podľa hlavného vyjednávača EÚ pre brexit je momentálne najväčšou výzvou premeniť britské návrhy na riešenie zložitého problému hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom na čosi záväzné.

Luxemburg 15. októbra (TASR) - Britský minister pre brexit Stephen Barclay v utorok uviedol, že dohoda medzi Londýnom a Bruselom o odchode Británie z Európskej únie je "ešte stále veľmi dosiahnuteľná". Informovala o tom agentúra AFP.

"Rozhovory pokračujú. Musíme im dať priestor, aby napredovali, ale podrobné rozhovory prebiehajú a dohoda je stále veľmi dosiahnuteľná," povedal Barclay v Luxemburgu pred zasadnutím ministrov EÚ pre európske záležitosti.

Podobne sa o možnosti dosiahnuť dohodu o vystúpení Británie z EÚ vyjadril aj hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier, ktorý v utorok povedal, že dohoda je ešte stále možná, britská vláda však musí predložiť jej oficiálne znenie.

Hlavným problémom brániacim v uzavretí dohody je podľa Barniera tzv. írska poistka, pretože Londýn a Brusel sa zatiaľ nevedia dohodnúť na obojstranne prijateľnom scenári, ktorý by po brexite zabránil vzniku fyzickej hranice medzi britskou provinciou Severné Írsko a Írskou republikou, ktorá je členom EÚ.