Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

M. Barnier: EÚ bude pri brexite chrániť svojich občanov a podniky

Michel Barnier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit na svojom účte na Twitteri pripomenul, že britský premiér Boris Johnson sa zaviazal, že Spojené kráľovstvo opustí EÚ 31. októbra.

Brusel 30. augusta (TASR) - Európska únia bude chrániť svojich občanov a svoje podniky, ako aj mier na ostrove Írsko "za každých okolností". Uviedol vo štvrtok hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Barnier na svojom účte na Twitteri pripomenul, že britský premiér Boris Johnson sa zaviazal, že Spojené kráľovstvo opustí EÚ 31. októbra.

"Európska únia bude za každých okolností naďalej chrániť záujmy svojich občanov a podnikov, ako aj podmienky pre mier a stabilitu na ostrove Írsko. Je to naša povinnosť a naša zodpovednosť," uviedol Barnier na Twitteri.

Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok formálne schválila žiadosť vlády premiéra Borisa Johnsona o prerušenie schôdze parlamentu od druhého septembrového týždňa až do 14. októbra. Cieľom Johnsona je znížiť počet rokovacích dní poslancov pred odchodom Británie z EÚ, na ktorých by mohli zabrániť brexitu bez dohody.

Spravodajca TASR Jaromír Novak