Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Minister Glváč slávnostne odhalil novú slovenskú húfnicu EVA

Na snímke vpravo minister obrany SR Martin Glváč a vľavo generálny riaditeľ DMD Group Viliam Dubovický po slávnostnom prestrihnutí pásky ľahkej vezenej húfnice 155 mm/52 cal. EVA na výstave obrannej techniky IDET v Brne 19. mája 2015 Foto: TASR

Ide o produkt slovenského zbrojárskeho priemyslu. V budúcnosti by mala byť húfnica súčasťou výzbroje Ozbrojených síl SR.

Brno 19. mája (TASR) - Na medzinárodnom veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDET v Brne dnes minister obrany Martin Glváč slávnostne odhalil novú ľahkú vezenú húfnicu EVA. Ide o produkt slovenského zbrojárskeho priemyslu. V budúcnosti by mala byť húfnica súčasťou výzbroje Ozbrojených síl SR.

Pozrite si galériu k odhaleniu húfnice:


Húfnica je výsledkom práce spoločností KONŠTRUKTA – Defence a ZTS Špeciál patriacich pod skupinu firiem DMD GROUP v Dubnici nad Váhom. "Dokázali za krátky čas, za deväť mesiacov, postaviť toto vozidlo, ktoré, dúfam, prejde vojskovými skúškami a následne bude zavedené do výzbroje Ozbrojených síl SR," uviedol dnes v Brne Glváč. Podľa jeho slov je ešte predčasne hovoriť, koľko takýchto vozidiel bude naša armáda potrebovať.

"Po dlhej dobe je to ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu," uviedol šéf rezortu obrany na margo novej húfnice. Tá pozostáva z českého podvozku z Tatry. Nadstavbu vyrábajú na Slovensku. Eva je v porovnaní s húfnicami typu Zuzana ľahšia a podľa ministra obrany bude aj cenovo dostupnejšia. Ak vozidlo prejde vojskovými skúškami, záujem o ňu by mali aj v českej armáde. "V tejto chvíli je to znova veľký signál oživenia zbrojárskej výroby v Dubnici," dodal predseda predstavenstva DMD Group, a.s. Viliam Dubovický.


Návštevníci veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDET, ktorý sa koná od 19.-21. mája na výstavisku v Brne, si môžu v stánku Ministerstva obrany SR pozrieť napríklad aj samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2. Taktiež výstrojný vojenský materiál pre medzinárodný krízový manažment, vozidlo IVECO s mechanickou vežou, ale aj veliteľské vozidlo batérie delostreleckého systému DELOSYS.

Na 13. ročníku veľtrhu IDET sa podľa organizátorov zúčastňujú armádne delegácie a delegácie zahraničných ministerstiev obrany z viacerých krajín sveta. Veľtrh IDET v Brne sa každý druhý rok strieda s medzinárodným veľtrhom obrannej techniky IDEB v Bratislave.