Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

M. Lajčák a P. Szijjártó hovorili o kancelárii podpredsedu Jobbiku

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vpravo) a minister zahraničných vecí a zahraničného obchodu Maďarska Péter Szijjártó (vľavo), archívne foto. Foto: TASR

Ministri sa vzájomne uistili o tom, že takáto provokácia neovplyvní dynamicky sa rozvíjajúcu spoluprácu oboch krajín. Szijjártó sa vyjadril, že tento krok určite nemotivoval národný záujem.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Slovenský a maďarský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a Péter Szijjártó spolu telefonicky hovorili o otvorení kancelárie poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu extrémistickej strany Jobbik Istvána Szávaya v Dunajskej Strede. Pre TASR to potvrdil hovorca rezortu slovenskej diplomacie Peter Stano.

Ministri sa vzájomne uistili o tom, že takáto provokácia neovplyvní dynamicky sa rozvíjajúcu spoluprácu oboch krajín. Szijjártó sa vyjadril, že tento krok určite nemotivoval národný, ale stranícky záujem.

Maďarské ministerstvo zahraničného obchodu a zahraničných vecí vo svojom vyhlásení označilo otvorenie poslaneckej kancelárie za zbytočnú provokáciu, ktorá spôsobí škody nielen z hľadiska maďarsko-slovenských vzťahov. Szijjártó sa okrem toho počas telefonického rozhovoru s predsedom SMK Józsefom Berényim zhodol na tom, že tento krok je dobrý iba na to, aby vyvolal napätie medzi obidvoma krajinami.

V podobnom duchu reagoval maďarský premiér Viktor Orbán.

Predseda slovenskej vlády Robert Fico to označil za provokáciu a nesprávny krok.

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini vyzval Szávaya na okamžité zatvorenie jeho poslaneckej kancelárie v Dunajskej Strede. Ten to napriek tejto výzve nemieni urobiť. "Ako poslanec maďarského parlamentu som prisahal, že budem zastupovať záujmy všetkých Maďarov," reagoval.