Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

M. Mikolášik: Nedovoľme, aby sa z detí stali dizajnérske výrobky

Miroslav Mikolášik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa europoslanca sa privádzanie detí na svet sa stáva akýmsi novým priemyselným odvetvím, ktoré produkuje ľudí spĺňajúcich ‘požiadavky na kvalitu’, čo je absolútne neprijateľné.

Štrasburg 20. novembra (TASR) – V Európe dnes oslavujeme výročie prijatia Deklarácie práv dieťaťa, na druhej sa ale objavujú pokusy vedcov poskladať si deti ako výrobky podľa priania rodičov.

Uviedol slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Mikolášik, ktorý je spolupredsedom Pracovnej skupiny pre bioetiku v EP pri príležitosti Svetového dňa detí reagoval na kontroverzné snahy o legalizáciu rodenia detí s tromi biologickými rodičmi v Británii. Takýmto krokom podľa neho treba odkázať "jasné nie."

Mikolášik pripomenul, že britský vládny úrad otvoril verejnú konzultáciu s cieľom legalizovať rodenie detí s tromi biologickými rodičmi. Británia by sa tak stala prvou krajinou na svete, ktorá by takýto lekársky postup umožňovala. Vedci chcú podľa predloženého návrhu dosiahnuť zákonnú úpravu, podľa ktorej budú môcť v prípade dedičných chorôb odobrať chybnú mitochondriálnu DNA z vajíčka a nahradiť ju inou, ktorá by pochádzala od ďalšej ženy, a teda od tretieho rodiča.

Takýto proces by bol fatálnym zásahom do genetiky ľudského rodu a jeho povolenie by znamenalo ťažkú ranu pre ľudskú dôstojnosť a zradu zodpovednosti, ktorú máme ako spoločnosť za blaho detí. Ako členovia skupiny pre bioetiku preto žiadame tento návrh neschváliť,“ zdôraznil Mikolášik, ktorý je povolaním lekár.

Slovenský europoslanec tiež upozornil, že tento biologicky extrémne náročný proces vyvoláva množstvo otázok týkajúcich sa nielen jeho bezpečnosti a účinnosti, ale aj hlboké právne, etické a spoločenské otázniky. Okrem toho sú tieto legalizačné snahy v ostrom rozpore s platnými medzinárodnými dokumentmi na ochranu ľudskej dôstojnosti.

"Hoci je táto procedúra vyvinutá špeciálne na pomoc ženám trpiacim na ojedinelé genetické ochorenie, jej legalizácia by predstavovala precedens pre klonovanie a vytváranie takzvaných ‘dizajnérskych’ detí," upozornil Mikolášik. Poslanec zároveň tvrdí, že treba tvrdo odsudzovať kroky k budovaniu “priemyslu” na tvorbu detí podľa kritéria kvality.

Foto: TASR/AP


"Privádzanie detí na svet sa stáva akýmsi novým priemyselným odvetvím, ktoré produkuje ľudí spĺňajúcich ‘požiadavky na kvalitu’, čo je absolútne neprijateľné," zdôraznil.  

Členovia europarlamentnej pracovnej skupiny pre bioetiku sú presvedčení, že spomínaný zásah do procesu mitochondriálnej výmeny nie je znakom biotechnologického pokroku, ale nebezpečnou a zbytočnou technikou, ktorá mení ľudský druh. Mikolášik upozornil, že genetická modifikácia ľudského zárodku by sa prenášala na ďalšie generácie a dnes nikto netuší, aké by to mohlo mať následky.