Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

M. Valls: Merkelovej utečenecká politika je dlhodobo neudržateľná

Francúzsky premiér Manuel Valls Foto: TASR/AP

Francúzska vláda je pod tlakom v súvislosti s prudko rastúcou popularitou extrémistického Národného frontu, ktorý u voličov boduje xenofóbnymi heslami.

Berlín 12. februára (TASR) - Francúzsky premiér Manuel Valls považuje politiku otvorených hraníc pre utečencov presadzovanú nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou za dlhodobo neobhájiteľnú.

"Táto dočasne určite opodstatnená politika je dlhodobo neudržateľná," uviedol socialistický premiér v rozhovore pre sobotňajšie vydania novín nemeckej mediálnej skupiny Funke.

"Naše obmedzené absorpčné kapacity, zvyšovanie napätia v ostatných týždňoch - v Nemecku, ale aj inde v Európe - nás zaväzujú veci jasne pomenovať: Európa nemôže prijať všetkých migrantov zo Sýrie, Iraku alebo Afriky. Musí znova získať kontrolu nad svojimi hranicami, nad svojou migračnou a azylovou politikou," dodal Valls.

Kým do Nemecka prišiel v minulom roku viac ako jeden milión utečencov, Francúzsko je ich prílevom po tzv. balkánskej trase takmer nedotknuté.

Francúzska vláda je pod tlakom v súvislosti s prudko rastúcou popularitou extrémistického Národného frontu, ktorý u voličov boduje xenofóbnymi heslami. V prieskumoch postúpil na druhé miesto za konzervatívcov, pričom za seba odsunul socialistov prezidenta Françoisa Hollanda.

Na budúci rok sa vo Francúzsku konajú prezidentské voľby.