Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman vymenuje Bohuslava Sobotku za premiéra 17. januára

Český prezident Miloš Zeman počas tlačovej konferencie na Pražskom hrade 10. januára 2014 v Prahe. Foto: TASR/AP
Predseda ČSSD Lubomír Zaorálek Foto: TASR/Ivan Majerský

Podľa českého preidenta by Česko malo mať novú vládu do konca januára. Za najzložitejší problém - v súvislosti s lustračným zákonom - označil Zeman adepta na ministra financií.

Praha 10. januára (TASR) - Český prezident Miloš Zeman sa dnes v priamom televíznom prenose z Pražského hradu vyjadril, že predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku oficiálne vymenuje za premiéra o týždeň v piatok 17. januára o 15.00 h.

Pripomenul, že Sobotka splnil jeho podmienku a zabezpečil si v Poslaneckej snemovni dostatočnú väčšinu pre svoju vládu.

Prezident povedal, že kritériom na vymenovanie ministrov nemôžu byť osobné sympatie či antipatie ku kandidátom a poprel, že k ministerskej nominácii Mariana Jurečku (KDU-ČSL) by mal výhrady.

Svoje výhrady ku kandidátom konkretizoval bez toho, že by spomenul ich mená.

Povedal, že výhrady má ku kandidátovi, ktorý má nulovú prax spojenú s činnosťou rezortu, keďže Česká republika ako jediná krajina Európskej únie zatiaľ nemá zákon o štátnej službe a ministrovu činnosť preto nebudú strážiť odborníci vo funkciách námestníka ministra či štátneho tajomníka, ale politickí nominanti.

Výhrady má aj ku kandidátovi, ktorý vysokú školu získal "pochybným spôsobom", za deväť mesiacov na zdiskreditovanej právnickej fakulte v Plzni.

Prezident sa ďalej opýtal, či nie je bezpečnostné riziko pre českú vládu, ak bude jej členom človek, ktorý požiadal Národný bezpečnostný úrad o bezpečnostnú previerku a nedostal ju.

Vyjadril tiež pochybnosti, či je možné zlúčiť funkciu ministra s funkciou volebného lídra strany pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu.

Andrej Babiš
Foto: idnes.cz
Za najzložitejší problém - v súvislosti s lustračným zákonom - označil Zeman adepta na ministra financií. Zdôraznil, že si praje, aby túto funkciu zastával predseda druhej najsilnejšej strany, aby mohol splniť svoje predvolebné sľuby o nezvyšovaní daní a stabilizácii štátneho rozpočtu znížením nákladov štátu.

Povedal, že v novej verzii zákona o štátnej službe, ktorým sa bude Poslanecká snemovňa zaoberať na mimoriadnom zasadnutí 21. januára, by sa už požiadavka na lustráciu ministrov nemala nachádzať.

Prezident na otázku novinárov, či napriek svojim výhradám navrhnutú vládu vymenuje, povedal, že "je možné diskutovať o alternatívach".

V závere povedal, že Česko by malo mať novú vládu do konca januára.

Sobotka odovzdal Zemanovi podpísanú koaličnú zmluvu

Šéf českých sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka odovzdal dnes prezidentovi ČR Milošovi Zemanovu koaličnú zmluvu medzi stranami ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ktorá tvorí základ budúcej vlády.

Sobotka po zhruba 90-minútovej schôdzke zdôraznil, že trvá na navrhnutých členoch svojho budúceho kabinetu a nemá v úmysle ich meniť. Prezidentove výhrady ku dvom nominantom podľa neho nie sú zásadné ani odôvodnené, oznámil server iDNES.cz

"Snažil som sa pána prezidenta presvedčiť, že tie výhrady neznemožňujú, aby sa stali ministrami," uviedol Sobotka po stretnutí.

Prezident už prevzatím originálu koaličnej zmluvy povedal, že Sobotku oficiálne vymenuje za premiéra týždeň po odovzdaní koaličnej zmluvy, teda v piatok 17. januára.

Nová ministerská zostava by sa podľa prezidenta mohla ujať moci do konca januára. Stane sa tak najskôr po mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne, ktorá by sa mohla začať 21. januára.

Obdobie od Sobotkovho vymenovania do ustanovenia celej vlády chce Zeman využiť na diskusiu o jednotlivých ministerských nominantoch a na stretnutia s nimi.


Podpredseda ČSSD: M. Zeman trvá na odbornosti, sám nie je odborník na nič

"Schopný politik nemusí byť najväčší odborník v danom odbore. Napriek tomu môže podať veľmi dobrý výkon. Čudujem sa Milošovi Zemanovi, ktorý je politik, že tak zdôrazňuje odbornosť, keď on sám nie je odborníkom na nič," reagoval podľa servera Novinky.cz na dnešné výhrady českého prezidenta k navrhovanému zloženiu novej vlády podpredseda ČSSD a kandidát na ministra zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

Zaorálek pripomenul, že na jednom stretnutí s rektormi prezident Zeman v diskusii povedal, že prognostik, čo je jeho profesia, vlastne nie je žiadna odbornosť. "A napriek tomu robil politiku sebavedome. A považoval sa za schopného politika," dodal Zaorálek.

Ďalej povedal, že v Zemanovom vystúpení nepočul žiadne vážne výhrady, pre ktoré by sa niekto z kandidátov nemohol stať ministrom.

Kritérium publikovania v špecializovaných odborných časopisoch, podľa ktorého Zeman hodnotil kandidátov na ministrov, považuje Zaorálek za kuriozitu. Medzi európskymi politikmi by sa podľa neho nenašiel taký, ktorý publikuje v odborných časopisoch, "pretože to nemá veľký efekt. Tí skôr publikujú v aktuálnych médiách," citovali Zaorálka Novinky.cz.

Podľa podpredsedu ČSSD by ministri mali byť najmä politikmi. A prezident by mal posudzovať iba to, či niekto z navrhnutých nespĺňa základné veci, ktoré sa týkajú zákonnosti a ústavnosti.