Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Miloš Zeman: ČR vyjednáva o prepustení Češiek unesených v Pakistane

Snímka z videa na faceboovej stránke užívateľa Orna Moshe Foto: Facebook

Hana a Antonia cestovali 13. marca z Iránu cez Pakistan do Indie. V Pakistane šli cez provinciu Balúčistan, avšak len niekoľko kilometrov od hraníc ich zastavili únoscovia.

Praha 16. októbra (TASR) - Dve unesené Češky sa nachádzajú medzi Pakistanom a Afganistanom a Česká republika intenzívne vyjednáva o ich prepustení. Čoskoro by mohli byť na slobode, uviedol dnes prezident Miloš Zeman v Kolíne, keď reagoval na otázku jedného zo študentov. Zeman odmietol povedať viac, aby dievčatá neohrozil. Dodal ešte, že je v písomnom kontakte s pakistanským prezidentom.

Zatiaľ posledná správa o Hane a Antonii je z konca júna. Na internete sa vtedy objavilo video s oboma Češkami.

Informácie dnes priniesli portál spravodajskej televíznej stanice ČT 24 a Český rozhlas.

"Volám sa Antonia Chrástecká. Volám sa Hana Humpálová," uviedli na videu obe mladé ženy zahalené v šatkách. Dodali, že sú zdravotne v poriadku, no ich životy sú ohrozené. Poďakovali sa všetkým vopred za pomoc. Apelovali na svoje rodiny, prezidenta i obyvateľov Česka aj Európskej únie, aby zo všetkých síl spolupracovali s únoscami a splnili ich požiadavku prepustiť doktorku Afíju.

Pakistanskú lekárku Afíju Siddíkíovú väznia Spojené štáty. Po štúdiu v USA sa vrátila do Pakistanu, kde podľa Američanov začala pracovať pre teroristickú sieť al-Káida a pripravovala údajne bombový útok. USA ju následne zatkli a v roku 2010 odsúdili na 86 rokov väzenia.



Islamskí extrémisti už niekoľkokrát žiadali prepustenie Siddíkíovej výmenou za niekoľkých rukojemníkov zo Západu, zadržiavaných v Pakistane alebo v Afganistane. Bolo to tak v prípade dvoch Američanov, dvoch Švajčiarov a Britky. Kým Američania sú stále nezvestní, Britka zahynula pri pokuse o oslobodenie a švajčiarsky pár sa dostal po ôsmich mesiacoch na slobodu. Naposledy žiadali militanti o prepustenie Siddíkíovej tento rok v januári, keď severoafrická odnož al-Káidy niekoľko dní zadržiavala v Alžírsku 800 zamestnancov ťažobného zariadenia.

Hana a Antonia cestovali 13. marca z Iránu cez Pakistan do Indie. V Pakistane šli cez provinciu Balúčistan, avšak len niekoľko kilometrov od hraníc ich zastavili únoscovia. Dievčatá sprevádzal aj policajt, ktorého útočníci prepustili, pripomenul web Českej televízie.