Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

M. Zeman omilostil odsúdeného šéfa lánskych lesov Miloša Baláka

Na archívnej snímke prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Prezident zohľadnil jeho bezúhonnosť a poctivú prácu.

Praha 29. marca (TASR) - Český prezident Miloš Zeman udelil milosť vedúcemu Lesnej správy Lány Milošovi Balákovi, ktorý bol odsúdený za ovplyvňovanie verejnej zákazky v lesnom hospodárstve Lánska obora v katastrálnom území obce Lány. Informoval o tom v utorok webový spravodajský portál Novinky.cz.

Prezident zohľadnil jeho bezúhonnosť a poctivú prácu. Podľa Zemana pre Balákovo odsúdenie zrejme nebol rozhodujúci charakter trestného činu, ale miesto, kde pracuje, uviedol v utorok v tlačovej správe hovorca prezidenta ČR Jiří Ovčáček.

Lesná správa Lány je príspevkovou organizáciou Kancelárie prezidenta republiky ČR a Balák je podriadený kancelárovi prezidenta Vratislavovi Mynářovi. Ten doteraz odmietal Baláka odvolať z funkcie, čo odôvodňoval prezumpciou neviny. Balák čelí na súde v Kladne obvineniu aj v súvislosti s ťažbou kameňa v Lánskej obore.

Baláka minulý týždeň právoplatne odsúdili na tri roky väzenia za ovplyvňovanie verejnej zákazky za 200 miliónov korún na zabezpečenie a odvodnenie svahov v oblasti Lánskej obory okolo vodnej nádrže Klíčava. Okrem toho má zaplatiť 1,8 milióna korún a dostal i štvorročný zákaz činnosti.

Zeman ho svojím rozhodnutím omilostil.

Podľa Ovčáčka Zeman Balákovi odpustil nepodmienečný trest odňatia slobody, peňažný trest a trest zákazu činnosti spočívajúci v zákaze výkonu funkcie štatutárneho zástupcu organizačných zložiek štátu a iných právnických osôb s majetkovou účasťou štátu s účinkami zahladenia odsúdenia.

"Tieto tresty boli uložené za trestný čin zjednania výhody pri zadaní verejnej zákazky, verejnej súťaže a verejnej dražby," uviedol Ovčáček v tlačovej správe. Pri rozhodovaní o milosti Zeman prihliadal na to, že omilostený je stále bezúhonný a prezidentovi republiky je známy ako mimoriadne pracovitý a kvalifikovaný vedúci zamestnanec, uvádzajú Novinky.

"Zároveň však po oboznámení sa s rozsudkom prvostupňového súdu, ktorý potvrdil aj odvolací súd, dospel k záveru, že pre prísny trest pravdepodobne nie je rozhodujúca povaha trestného činu, ale ani to, kde odsúdený pracuje, čo je aspekt, ktorý trestné právo nepozná," uviedol Ovčáček.