Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán údajne obohacuje urán na úroveň 4,5 percenta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na dnešnom zasadnutí predstavitelia agentúry špecifikovali, že Teherán obohacuje urán na úroveň 4,5 percenta.

Viedeň 10. júla (TASR) - Irán obohacuje urán na úroveň 4,5 percenta, čo prevyšuje limit stanovený medzinárodnou jadrovou dohodou z roku 2015. Informácia odznela na stredajšom mimoriadnom zasadnutí Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni, ktoré prebehlo za zatvorenými dverami, napísala agentúra Reuters.

Informáciu týkajúcu sa Iránu agentúre Reuters tlmočili dobre informovaní diplomati.

MAAE už v pondelok potvrdila, "že Irán obohacuje urán nad 3,67 percenta", pokiaľ ide o podiel štiepneho izotopu, čo je horná hranica stanovená medzinárodnou jadrovou dohodou.

Na dnešnom zasadnutí predstavitelia agentúry špecifikovali, že Teherán obohacuje urán na úroveň 4,5 percenta. Uviedli tiež, že islamská republika má v súčasnosti k dispozícií 213,5 kilogramu obohateného uránu, pričom jadrová dohoda mu povoľuje maximálne 202,8 kilogramu.

Pred podpísaním jadrovej dohody Irán obohacoval urán na úroveň 20 percent. Na výrobu jadrovej zbrane by bolo potrebné 90-percentné obohatenie.

Irán v máji 2019 oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú v roku 2015 uzavrel so svetovými veľmocami. Dohoda zaväzovala Teherán k výraznému obmedzeniu jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Americký prezident Donald Trump od dohody odstúpil už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 USA sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy. Napätie medzi oboma krajinami odvtedy graduje.