Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE pricestoval do Teheránu na ďalšie rokovania

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano Foto: TASR/AP

Irán sa stiahnutím ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie.

Teherán 18. januára (TASR) - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano pricestoval dnes do Teheránu, kde bude s iránskymi predstaviteľmi rokovať o ďalších inšpekciách jadrových komplexov. Sú to opatrenia, ktoré vyplývajú z implementácie dohody medzi Iránom a šiestimi mocnosťami, píše agentúra DPA.

V sobotu došlo k stiahnutiu širokého spektra západných sankcií uvalených na Irán po tom, ako MAAE potvrdila, že Teherán splnil podmienky a významne zredukoval svoj jadrový program. Amano sa má stretnúť s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním a šéfom iránskej organizácie pre atómovú energiu Alím Akbarom Sálehím.

"Stále je tu niekoľko záležitostí, ktoré musíme s Amanom prerokovať, a to i napriek tomu, že existuje dohoda," povedal Rúháni pre miestne médiá. Podľa neho budú musieť obe strany vzhľadom na dohodnuté inšpekcie užšie spolupracovať. Prezident však vyjadril nádej na vybudovanie vzájomnej dôvery.

Irán sa stiahnutím ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie a podľa Rúháního bude krajina v budúcnosti menej závislá od ropného priemyslu.

Vďaka stiahnutiu sankcií budú rozmrazené iránske aktíva v hodnote desiatok miliárd dolárov a globálne spoločnosti, ktoré mali doteraz zákaz podnikať v Iráne, budú môcť využívať tamojší trh.