Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

MAAE:Vypúšťanie odpadových vôd vo Fukušime spĺňa bezpečnostné kritériá

Na snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi počas tlačovej konferencie po prehliadke jadrovej elektrárne Fukušima Daiichi, ktorú prevádzkuje Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) v meste Futaba na severovýchode Japonska v stredu 13. marca 2024. Foto: TASR/AP

S vypúšťaním vody začali v auguste, takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v tejto elektrárni, ktorú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následné vlny cunami.

Tokio 13. marec (TASR) - Prebiehajúce vypúšťanie vyčistenej rádioaktívnej odpadovej vody z jadrovej elektrárne Fukušima spĺňa bezpečnostné kritériá a "neexistujú vedecké dôvody" na akékoľvek obmedzenia týkajúce sa produktov z tohto regiónu. V stredu to vo Fukušime vyhlásil generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Grossi ubezpečil miestnych predstaviteľov a zástupcov z rybárskych a podnikateľských skupín, že vypúšťanie vody sa uskutočňuje "bez vplyvu na životné prostredie, vodu, ryby a sedimenty". Riaditeľ MAAE si v sprievode Tomoakiho Kobajakawu, riaditeľa spoločnosti TEPCO, ktorá prevádzkuje elektráreň, prezrel zariadenie na vypúšťanie a odber vzoriek.

S vypúšťaním vody začali v auguste, takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v tejto elektrárni, ktorú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následné vlny cunami. Proti vypúšťaniu sa postavili rybárske skupiny a susedné krajiny. Čína ihneď po začatí vypúšťania zakázala dovoz japonských morských plodov.

"Neexistuje žiadny vedecký dôvod na uvalenie akýchkoľvek obmedzení na produkty, ktoré pochádzajú od nás," uviedol Grossi. "Je veľmi dôležité, aby sa to povedalo najmä na tomto fóre tu vo Fukušime," dodal. Taktiež upozornil na "politický rozmer tejto aktivity, vzhľadom k tomu, že niektoré susedné krajiny tiež prejavujú obavy."

Podľa Grossiho je vypúšťanie ešte na začiatku a ide o dlhý proces. Zdôraznil význam transparentnosti a otvoreného dialógu. Proces vypúšťania odpadovej vody nezávisle monitoruje aj samotná MAAE, ktorá má v elektrárni kanceláriu a laboratórium.

Na stretnutí s ministrom hospodárstva a priemyslu Kenom Saitóom ponúkol Grossi technickú pomoc pri snahách opätovného spustenia jadrovej elektrárne Kašiwazaki-Kariwa v prefektúre Niigata.