Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Maas: V Nemecku nie je ani kúsok miesta pre antisemitizmus

Heiko Maas, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šéf nemeckej diplomacie vyzval na okamžité ukončenie útokov na Izrael, dosiahnutie prímeria a následne začatie priamych rozhovorov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi o riešení tohto konfliktu.

Berlín 19. mája (TASR) - Spolkový minister zahraničných vecí Heiko Maas v stredu v Bundestagu ostro odsúdil antisemitizmus v Nemecku. Zároveň zdôraznil, že vláda bude proti nemu postupovať čo najrozhodnejšie.

Počas rozpravy v Spolkovom sneme o eskalácii konfliktu na Blízkom východe Maas podľa agentúry DPA poukázal na to, že tí, ktorí šíria v nemeckých mestách nenávisti voči židom a tí, čo páchajú násilné činy, narazia na čo najtvrdší odpor právneho štátu a je jedno, či v Nemecku žijú dlhšie, alebo prišli len nedávno.

"Koniec koncov všetci tí, ktorí sú v Nemecku natrvalo alebo iba dočasne, musia vedieť, že na našich uliciach nemôže byť ani kúsok miesta pre antisemitizmus – už nikdy, nikdy viac," zdôraznil šéf nemeckej diplomacie.

Maas dôrazne odsúdil "raketový teror" voči Izraelu zo strany Hamasu, pričom vyhlásil, že Izrael má právo a povinnosť brániť sa. Minister pred poslancami Spolkového snemu ďalej povedal, že tento konflikt neprináša obom stranám iba veľké utrpenie, ale aj riziko, že sa rozšíri na celý región. Šéf nemeckej diplomacie vyzval na okamžité ukončenie útokov na Izrael, dosiahnutie prímeria a následne začatie priamych rozhovorov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi o riešení tohto konfliktu.