Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macedónska vláda vyhlásila za obete z Kumanova dvojdňový štátny smútok

Macedónske vlajky vejú na pol žrde pred vládnou budovou v macedónskej metropole Skopje 10. mája 2015. Foto: TASR/AP/Boris Grdanoski

Kumanovo, ktoré je tretím najväčším macedónskym mestom, leží v macedónsko-srbsko-kosovskom pohraničí a väčšinu obyvateľstva tvoria v ňom príslušníci albánskej menšiny.

Kumanovo/Brusel/Skopje 10. mája (TASR) - Macedónska vláda vyhlásila dvojdňový štátny smútok za obete násilia v Kumanove. Vlajky v krajine sú spustené na pol žrde. Zrušili aj športové a politické podujatia v balkánskej krajine, informovala tlačová agentúra AP.

Európska únia (EÚ) prijala so znepokojením správy z balkánskej krajiny, kde si ozbrojené zrážky v Kumanove a jeho okolí vyžiadali podľa aktualizovaných oficiálnych informácií už životy ôsmich policajtov. Ďalších viac ako 30 ochrancov poriadku bolo sčasti ťažko zranených. Počet poškodených medzi ďalšími aktérmi stretov alebo civilným obyvateľstvom naďalej nie je známy, píše tlačová agentúra DPA.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá má priamo v dejisku pozorovateľov, odsúdila v Skopje násilie v severomacedónskom meste.

Boje medzi policajnými silami a členmi ozbrojenej skupiny v Kumanove dnes pokračovali. Aj podľa popoludňajšej informácie chorvátskej tlačovej agentúry HINA je v meste počuť sporadickú streľbu.



Podľa vyjadrenia macedónskej ministerky vnútra Gordany Jankulovskej plánovala "teroristická skupina...využiť súčasnú politickú situáciu na vykonanie útokov proti štátnym inštitúciám". Skupina vstúpila na územie Macedónska z nešpecifikovanej susednej krajiny. Vyše 20 jej členov sa vzdalo, ďalší však odmietli zložiť zbrane, vyplynulo z ministerkiných slov.

Kumanovo, ktoré je tretím najväčším macedónskym mestom, leží v macedónsko-srbsko-kosovskom pohraničí a väčšinu obyvateľstva tvoria v ňom príslušníci albánskej menšiny. Práve s týmto faktom sa spája aj jedna z téz o pozadí súčasných nepokojov. Podľa niektorých zo znalcov pomerov ich totiž mohli zámerne vyvolať pašeráci, ktorí tu čulo realizujú svoje cezhraničné obchody a ktorí chceli takto odlákať od nich pozornosť.

Šéf NATO vyzval Macedónsko na zdržanlivosť

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyzval dnes Macedónsko na zdržanlivosť a transparentné vyšetrovanie násilností.

"Sledujem vývoj v Kumanove s veľkým znepokojením... Je dôležité, aby všetci politickí a komunitní lídri spolupracovali na obnovení pokoja a viedli transparentné vyšetrovanie, aby sa zistilo, čo sa stalo... Vyzývam všetkých, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa ďalšej eskalácii v záujme krajiny a celého regiónu," citovala zo Stoltenbergovho vyhlásenia agentúra Reuters.

Predstaviteľ macedónskeho ministerstva vnútra Ivo Kotevski dnes popoludní uviedol, že dvojdňová policajná akcia proti ozbrojenej skupine Albáncov v severomacedónskom Kumanove sa skončila, zoskupenie bolo v plnej miere "neutralizované a eliminované".

Terčom útokov "teroristickej skupiny", ktorú macedónska polícia zlikvidovala v Kumanove, mali byť nákupné centrá a športové podujatia, ozbrojenci plánovali masové vraždy s cieľom destabilizovať krajinu, vyhlásil predseda macedónskej vlády Nikola Gruevski, podľa ktorého si akcie skupiny mohli vyžiadať do 8000 obetí na životoch. Policajnú akciu, pri ktorej prišlo podľa doteraz známych oficiálnych informácií o život 14 útočníkov a ôsmi policajti, pričom ďalších 37 ochrancov poriadku utrpelo zranenia, označil macedónsky premiér za "najťažšiu a najkomplikovanejšiu" v histórii krajiny.