Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Macedónske úrady už štyri roky vedia o teroristickej bunke v Skopje

Macedónske úrady v stredu obžalovali z terorizmu piatich mužov podozrivých z toho, že v polovici apríla neďaleko Skopje zastrelili piatich macedónskych rybárov.

Skopje 3. mája (TASR) - Macedónske ministerstvo vnútra pred viac ako štyrmi rokmi potvrdilo odhalenie teroristickej organizácie s väzbami na al-Káidu, fungujúcej v hlavnom meste Skopje a jeho okolí, informoval srbský denník Večernje Novosti vo svojom internetovom vydaní.

Cez túto skupinu za osem rokov prešlo viac ako 4,5 milióna eur špinavých peňazí, citoval denník. Všetky tieto transakcie boli podľa neho realizované prostredníctvom vydavateľstva Nun v starej časti Skopje. Polícia tam zhabala počítačovú techniku aj finančné doklady, ale nikoho trestne nestíhala, dodali Novosti.

Podľa expertov sú hlavní podporovatelia radikálnych islamistov v Macedónsku z Kataru a Saudskej Arábie. Tí "živia" pôsobenie humanitárnych i mimovládnych organizácií, a to často prostredníctvom hotovosti, ktorá sa prepravuje v kufroch, napísal belehradský denník.

Macedónske úrady v stredu obžalovali z terorizmu piatich mužov podozrivých z toho, že v polovici apríla neďaleko Skopje zastrelili piatich macedónskych rybárov. Podozrivých albánskych radikálnych islamistov zadržala macedónska polícia v utorok 1. mája v akcii zvanej "Monštrum", na ktorej sa podieľalo do 800 policajtov.

Medzi zadržanými boli Albánci najrôznejších zamestnaní a sociálnych statusov, uviedli Novosti. Napríklad traja bratia vo veku 64, 50 a 34 rokov z jednej zo štvrtí Skopje - najstarší je dôchodca, stredný poľnohospodár a najmladší vodič kamiónu. Ďalej 60-ročná žena zo severu Macedónska, automechanik (24) z Aračinova, jeho sused taxikár či kaderník Besim Hajdari, vlastník lokálu pri mešite Jahja v hlavnom meste Skopje, dodal belehradský denník.

Piatich macedónskych mužov - štyroch vo veku okolo 20 rokov a piateho vo veku 45 rokov - našli blízko jazera pri hlavnom meste Skopje 12. apríla. Podľa polície boli obete zastrelené zblízka do hlavy a chrbta viac než jedným páchateľom.

Z rekonštrukcie zločinu vyplýva, že sa páchatelia k obetiam priblížili a tie nemali šancu uniknúť. Štyria mladí rybári sa práve chystali domov, keď ich na mieste zastihli vrahovia. Strelci boli pravdepodobne traja, kým štvrtý sedel v aute a dával pozor, aby sa k miestu nikto nepriblížil. Najviac strelných rán bolo na tele piatej obete, 45-ročného muža, ktorého našli o niekoľko desiatok metrov ďalej. Ten sa pravdepodobne stal neželaným svedkom vrážd.

Dvojmiliónové Macedónsko sa v roku 2001 tesne vyhlo občianskej vojne, keď vládne bezpečnostné sily zvádzali boje s albánskymi povstalcami požadujúcimi väčšie práva pre macedónskych Albáncov, ktorí tvoria asi štvrtinu obyvateľov. Boje ukončil zásah západných diplomatov a albánski povstalci vstúpili do politiky.