Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Macedónski Albánci demonštrujú proti policajnej akcii Monštrum

Foto: TASR/AP

V Skopje sa po piatkových modlitbách zišlo niekoľko tisícok ľudí. Okrem Skopje demonštrácie zvolali aj v iných mestách, napríklad Tetove, Gostivare, Struge a Kičeve.

Skopje 11. mája (TASR) - V niekoľkých macedónskych mestách sa dnes konali demonštrácie Albáncov zvolané na protest proti policajnej akcii Monštrum, pri ktorej zadržali dve desiatky podozrivých islamských radikálov.

Policajnému zásahu predchádzala vražda piatich Macedóncov pri jazere neďaleko Skopje.

Účastníci obvinili vládu z urážky ich viery, keď z päťnásobnej vraždy z polovice apríla obvinila "radikálnych islamistov".

V Skopje sa po piatkových modlitbách zišlo niekoľko tisícok ľudí. Demonštranti prešli okolo budovy súdu k sídlu vlády. Účastníci pochodu skandovali "Nie sme teroristi, sme moslimovia" alebo "Moslimovia nie sú teroristi" a niesli transparenty proti vláde a premiérovi Nikolovi Gruevskému, ktorého označili za "teroristu" a "četnika". Na niektorých transparentoch z vraždy Macedóncov obviňovali Srbov a Macedóncov.

Protest sa začal pokojne, násilnosti vypukli, keď niekoľko Albáncov začalo hádzať kamene a rozbili okná na budove vlády, uviedol macedónsky denník Dnevnik. Budovu súdu a vlády chráni veľké množstvo policajtov a počet demonštrantov sa zvyšoval, dodal Dnevnik.

Okrem Skopje demonštrácie zvolali aj v iných mestách, napríklad Tetove, Gostivare, Struge a Kičeve.

Demonštrácie zorganizovali prostredníctvom sociálnych sietí. Tam sa objavili aj výzvy Macedóncov na protidemonštráciu, ktorá sa má uskutočniť v sobotu o 13.00 h pred budovou vlády. Organizátor tejto demonštrácie nie je známy, cieľom akcie má byť vyjadriť nesúhlas so šírením radikálneho islamu v Macedónsku.

Premiér Gruevski vyzval obyvateľov, ktorí sa chcú zúčastniť na albánskej demonštrácii, aby sa nenechali zmanipulovať a protestovali v súlade so zákonmi. "Macedónsko je multietnická a multikonfesionálna krajina. Žijeme spolu a naďalej chceme žiť spolu," povedal Gruevski.

Na pokojný priebeh demonštrácie vyzvala aj albánska Demokratická únia pre integráciu (DUI), koaličný partner vládnej Gruevského strany VMRO-DPMNE.