Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macedónsko chce ponechať hranice uzavreté najmenej do konca roka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od februára tohto roka je macedónsko-grécka hranica fakticky zatvorená. Utečenci a migranti cez ňu nemôžu prechádzať na tzv. balkánskej trase ďalej smerom do západnej a severnej Európy.

Skopje/Atény 28. marca (TASR) - Počas utečeneckej krízy chce Macedónsko ponechať svoje hranice uzavreté najmenej do konca tohto roka. Uzniesol sa na tom dnes macedónsky parlament, informovala s odvolaním sa na miestne médiá agentúra DPA. Parlament podľa správy tiež predĺžil stav núdze vyhlásený v auguste 2015, ktorý umožňuje nasadenie armády na hraniciach krajiny.

Uznesenie sa týka najmä hraníc s Gréckom a Srbskom, uviedli grécke médiá. Od februára tohto roka je macedónsko-grécka hranica fakticky zatvorená - utečenci a migranti cez ňu nemôžu prechádzať na tzv. balkánskej trase ďalej smerom do západnej a severnej Európy.

V gréckej pohraničnej obci Idomeni odvtedy uviazlo okolo 12.000 ľudí čakajúcich na otvorenie hranice. Žijú tam v zlých podmienkach v provizórnom tábore. Snahy gréckej vlády dostať týchto migrantov do organizovaných záchytných táborov v iných častiach Grécka dosiaľ zlyhávajú - okrem iného sa stále opakovane šíria dohady, že hranicu by predsa len mohli otvoriť.