Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Macedónsko: Európska únia i USA navrhli odklad parlamentných volieb

Na archívnej snímke bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski Foto: TASR/AP

Voľby sa v tejto balkánskej krajine konajú v predčasnom termíne na pozadí škandálu s odpočúvaním a zneužitím moci.

Skopje 22. februára (TASR) - Európska únia a americkí diplomati navrhli, aby Macedónsko odložilo parlamentné voľby stanovené na 24. apríla. Spoločné vyhlásenie EÚ a USA bolo v nedeľu odovzdané do rúk dočasného macedónskeho premiéra Emila Dimitrieva a prečítané pre tlač americkým veľvyslancom v Macedónsku Jessom Bailym.

Vo vyhlásení sa uvádza, že "požadované podmienky pre realizáciu právoplatných volieb 24. apríla nie sú momentálne splnené". Baily poznamenal, že ešte nebola dosiahnutá dohoda o reforme médií, pričom vyjadril znepokojenie nad "správami o nátlaku a zastrašovaní voličov a iných", informovala v noci nadnes agentúra AP.

Voľby sa v tejto balkánskej krajine konajú v predčasnom termíne na pozadí škandálu s odpočúvaním a zneužitím moci. Macedónski zákonodarcovia v januári schválili Dimitrieva za dočasného premiéra na základe dohody sprostredkovanej Západom. Parlament bol rozpustený 24. januára, v polovici svojho štvorročného mandátu.

Opozičný líder sociálnych demokratov Zoran Zaev v januári vyhlásil, že jeho strana bude hlasovanie bojkotovať. Ako dôvod tohto kroku uviedol nedostatočnú reformu médií, čím by sa znížil vplyv vlády, a zlyhanie pri realizácii dôsledného preskúmania zoznamu oprávnených voličov, pripomína agentúra Reuters.

Kabinet bývalého macedónskeho ministerského predsedu Nikolu Gruevského po desaťročí pri moci čelil vlani početným obvineniam z odpočúvania, zasahovania do médií a súdnictva, manipulácie volieb, ako aj zvýhodňovania straníkov a straníckych sympatizantov pri menovaní do funkcií vo verejnom sektore.