Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Macedónsko: Západ sa obáva náboru teroristov z Kosova

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Miestni wahhábisti začali koncom roka 2008 hroziť katolíkom. Analytici sa domnievajú, že sa začal proces, ktorý bude testom pre Európu.

Skopje/Belehrad 18. marca (TASR) - Západ sa zvlášť obáva možnosti náboru potenciálnych teroristov z Kosova, Bosny a Hercegoviny, Albánska a Macedónska, ktorí sa fyziologicky príliš nelíšia od príslušníkov ostatných európskych národov, čo im ľahšie umožňuje podniknúť teroristické útoky v Európe. Napísal to dnes srbský spravodajský server Vesti.com s odvolaním sa na bývalého predstaviteľa macedónskej tajnej služby Gorana Mitevského.

Najväčšie nebezpečenstvo expanzie wahhábizmu, radikálnej vetvy islamu, prichádza z Kosova, upozornil Mitevski. Tam sa podľa neho "wahhábizmus šíri bleskovo výsledkom chaosu, chudoby a krízy v tamojšej islamskej náboženskej komunite".

"Miestni wahhábisti začali koncom roka 2008 hroziť katolíkom, ktorí v Kosove žijú v malom počte - aj keď len verbálne, ale bol to dostatočný dôvod na to, aby sa oni začali vysťahovávať z Kosova. Drastickým príkladom je prípad obce Janjevo v Kosove," citovali Mitevského vyjadrenia macedónske médiá.

Mitevski i ďalší analytici sa domnievajú, že sa začal proces, ktorý bude trvať niekoľko rokov a bude testom pre Európu, píšu Vesti. Podľa zahraničných bezpečnostných služieb prítomných v Kosove už bola identifikovaná skupina, ktorá tam začala šíriť wahhábizmus, dodali macedónske médiá.

Na ich zozname je napríklad Ekrem Avdiju, ktorý sa vzdelával v Medine a v súčasnosti pôsobí ako imám v južnej Kosovskej Mitrovici; ako aj najmenej traja ďalší imámovia pôsobiaci v oblasti. Mesto Kosovská Mitrovica je riekou Ibar rozdelené na južnú albánsku a severnú srbskú časť.

Vyšetrovanie bezpečnostných služieb Misie EÚ v Kosove (EULEX) preukázali, že v hre je niekoľko islamských mimovládnych organizácií, v súvislosti s ktorými existuje podozrenie, že sú ilegálne zapojené do financovania wahhábizmu v Kosove, píše Vesti.