Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Macedónsku po piatich vraždách rastie etnické napätie

Zamaskovaní mladíci hádžu kamene do poriadkovej polície počas protestu v macedónskom hlavnom meste Skopje. Foto: TASR/AP

Jedinou cestou k vyriešeniu situácie je podľa macedónskeho ministra zahraničných vecí Nikolu Popoského to, aby sa úrady držali zákona a neprihliadali na etnicitu či náboženskú príslušnosť.

Skopje 17. apríla (TASR) - Desať ľudí zadržala macedónska polícia v noci nadnes počas nepokojov, ktoré v súvislosti s minulotýždňovou vraždou piatich mužov vypukli v hlavnom meste Skopje. V prípade piatich zadržaných ide o maloletých, informovali miestne médiá.

Macedónske úrady sa odmietli vyjadriť k možnému motívu zabití, prípad však vyvolal napätie medzi slovanskou väčšinou a albánskou menšinou, ktoré sa tento rok prejavilo občasnými násilnosťami.

Jedinou cestou k vyriešeniu situácie je podľa macedónskeho ministra zahraničných vecí Nikolu Popoského to, aby sa úrady držali zákona a neprihliadali na etnicitu či náboženskú príslušnosť.

"Jedine na to, kto zákon rešpektuje, a kto ho porušuje," povedal pre TASR Poposki, ktorý sa minulý týždeň zúčastnil aj na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC v Bratislave.

"Domnievam sa, že jediným spôsobom, ako riešiť podobné incidenty, je oprieť sa o zákon. A toto sa pokúšame aj urobiť. Je to najlepšie na zaistenie toho, aby sa incidenty neopakovali, a najlepší spôsob, aby sme všetkým našim občanom dali pocit, že majú svoje práva a štát a jeho inštitúcie ich práva aj chránia," uviedol Poposki.

Dvojmiliónové Macedónsko sa v roku 2001 tesne vyhlo občianskej vojne, keď vládne bezpečnostné sily zvádzali boje s albánskymi povstalcami požadujúcimi väčšie práva pre macedónskych Albáncov, ktorí tvoria asi štvrtinu obyvateľov. Boje ukončil zásah západných diplomatov a albánski povstalci vstúpili do politiky. Obe komunity však naďalej žijú oddelene.

Pohľad na centrálne Námestie Makedonija v Skopje
Foto: TASR/Renáta Minová


"V roku 2001 hrala EÚ a USA veľmi konštruktívnu úlohu v zamedzení vypuknutia akéhokoľvek druhu konfliktu. Kľúčovým argumentom bolo v tom čase to, že Macedónsko bude o niekoľko rokov členom EÚ i NATO. Toto bol najsilnejší argument, ktorý nám dovolil predstúpiť, urobiť pokrok a zaistiť, aby sa zabránilo konfliktu a dosiahli sa úspechy na cestách k členstvu v únii i aliancii," povedal šéf macedónskej diplomacie.

"O 11 rokov neskôr sa tento prísľub stále nesplnil. Navyše čelíme niekoľkým špecifickým výzvam, ktoré nie sú typické pre integračný proces do EÚ a NATO. Domnievam sa, že udržať vierohodnosť oboch týchto procesov je najlepšou zárukou, ako sa vyhnúť akejkoľvek forme destabilizácie a zopakovaniu bezpečnostných hrozieb z minulosti. Neplatí to len pre Macedónsko, ale pre celý Balkán, a je to základom európskej idey od začiatku 50. rokov," spresnil.

V opačnom prípade podľa neho bude krajina čeliť úpadku, ktorý môže predstavovať hrozbu pre stabilitu a bezpečnosť. "Z tohto dôvodu sa domnievam, že Macedónsko by malo členstvo v týchto dvoch inštitúciách získať," uzavrel.

V piatok macedónska polícia oznámila, že pri jazere neďaleko diaľnice severne od Skopje objavila telá piatich Macedóncov. Podľa polície boli obete zastrelené zblízka viac ako jedným páchateľom. Štyri obete mali okolo 20 rokov, piatou bol 45-ročný muž.

V marci macedónsky policajt mimo služby zastrelil dvoch Albáncov, zrejme počas sporu o parkovacie miesto v meste Gostivar.